Istinsko remek-djelo
17

Sat vrijedan 193.000 dolara sadrži tri minijaturne Van Goghove slike

D. B.
Britanski umjetnik David Lindon napravio je "prvu nosivu umjetničku galeriju na svijetu", koja sadrži tri najpoznatija djela nizozemskog umjetnika Vincenta van Gogha.

Riječ je u remek-djelima pod nazivom "Starry Night", "Sunflowers" i "Self Portrait", čija veličina iznosi oko 0,5 milimetara, zbog čega nisu vidljiva golim okom nego samo pod mikroskopom. Lindonu su bila potrebna dva mjeseca kako bi postavio dvije slike u sat, koji se prodaje po cijeni od 192.544 dolara.

Britanac je dobio zadatak da kreira Van Gogh Trilogy u čast 50. godišnjice Muzeja Van Gogh u Amasterdamu, koja se obilježava ovog mjeseca.

"Veliki izazov je bio kontrolisati ruke i disanje te napraviti nešto iz gotovo ničega. Tek kada pogledate kroz mikroskop možete cijeniti magiju detalja", napisao je Lindon u blogu.

On je radio samo noću kako bi izbjegao buku saobraćaja i druge zvukove koji bi ga ometali. Lindon se od 2019. godine fokusira na tehničke izazove koje nosi mikroskopska umjetnost. On koristi modificiranu opremu prilagođenu njegovom stilu, što mu pomaže da usavrši svoje kreacije.

"Moram usporiti disanje kako bih umirio ruke te držati otkucaje srca što nižim. Promjena pulsa može pokvariti višemjesečni rad. Ruke mi se i dalje malo pomjere svakim otkucajem srca, tako da radim u ritmu između svakog otkucaja", završio je Lindon.