Brži i moćniji
28

Samsung predstavio smartphone Galaxy Note 9

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Kompanija Samsung je konačno predstavila smartphone Galaxy Note 9, novi flagship uređaj koji je evolucija modela Note 8.

Prema najavama iz južnokorejskog giganta, Galaxy Note 9 će biti uređaj koji vas "neće usporavati niti iznevjeriti". Posjeduje 6,4-inčni ekran od ivice do ivice rezolucije 2.960x1.440 piksela te bateriju od 4.000 mAh koja obećava cjelodnevnu upotrebu. U ponudi će biti dvije verzije, jedna će imati 128, a druga 512 GB interne memorije. Međutim, tu je i microSD slot, tako da pomoću kartice možete povećati memoriju do 1 TB.

Novi uređaj donosi poboljšanja iz Galaxy 9 porodice, koja se prije svega odnose na stereo zvučnike i varijabilnu blendu glavne kamere od 12 megapiksela (f/1.5-2.4), dok se nazad nalazi još jedna kamera od 12 megapiksela. Ove godine je ipak najveću promjenu doživjela S Pen olovka koja sada sadrži Bluetooth tehnologiju i omogućava korisniku da napravi mnogo više na ekranu nego što je slučaj bio ranije. Možete je koristiti kao daljinski upravljač za selfie fotografije i prezentacije, a Samsung nudi alate koji će omogućiti developerima aplikacija da koriste olovku u svoje svrhe. S Pen ne treba baterije kako bi radila, niti je potrebno da je priključite na punjač, jer se puni tako što je odložite u njeno mjesto u smartphoneu.

Galaxy Note 9 je kompatibilan s uređajem DeX te ima isti multiwindow interfejs koji smo vidjeli na Galaxyju Tab S4. Ipak, potreban je samo HDMI adapter za korištenje.

U Samsungu su se pobrinuli za performanse pa tako Note 9 ima 10-nanometarski procesor, Snapdragon 845 ili Samsung Exynos ovisno o tržištu, s vodeno-karbonskim sistemom hlađenja. Podešavanje performansi AI tehnologije pomaže u ubrzavanju igara i izvođenju drugih zahtjevnih zadataka.

Treba reći i da će verzija Notea 9 s memorijom od 128 GB imati 6 GB RAM-a, dok je verzija s internom memorijom od 512 GB dobila 8 GB RAM-a.

Kamere su poznate od ranije, ali je južnokorejski gigant unaprijedio softver kako bi korisnici dobili "inteligentnije mogućnosti" uključujući prepoznavanje objekata i mogućnost otkrivanja fotografskih nedostataka poput zamućenja.

Prodaja Galaxy Notea 9 počinje 24. augusta, a bit će dostupan u Ocean plavoj, Lavander rozoj, Midnight crnoj i Metallic copper boji.