Tehnologija
52

Sam svoj majstor: Pet načina za poboljšanje signala Wi-Fi rutera

Klix.ba
Sve je više domova u kojima se među standardnim elektronskim uređajima nalazi i po jedan Wi-Fi ruter.

Jedna od karakteristika rutera koje ga bitno razlikuju od ostalih mašina jeste ta što se njegova upotrebljivost razlikuje u zavisnosti od njegove pozicije u kući.

S obzirom da talasi Wi-Fi rutera spadaju u spektar radio talasa dugačkih oko 12 centimetara, njihova snaga opada što se nalazite dalje od izvora.

1. Iz tog razloga vrlo je važno da pri postavljanju rutera isti pokušate locirati što bliže središtu stana ili kuće, u što široj prostoriji kako bi se izbjegao utjecaj zidova koji po pravilu guše signal.

2. Ruter podignite što više iznad poda jer je većina uređaja dizajnirana tako da veći dio signala odašilje prema dole. Kako bi izbjegli nepotrebno rasipanje, ruter podignite na stol ili policu.

3. Odmaknite ruter od drugih električnih uređanja kao što su TV prijemnici, monitori ili mikrovalne pećnice.

4. Ukoliko vaš wi-fi ruter ima dvije antene, rasporedite ih tako da budu usmjerene u različitim pravcima. Na taj način povećavate šansu za bolji prijem signala u zavisnosti od pozicije prijemnika - laptopa ili smartphonea.

5. Ako još uvijek imate problema sa jačinom signala, izvršite mjerenje pomoću neke od brojnih apliakcija i pokušajte problem riješiti na neki drugi način.