Optužila Google
14

Rusija razmatra rigorozne kazne tehnološkim firmama koje ne poštuju zakone

Klix.ba
Ilustracija:Shutterstock
Ilustracija:Shutterstock
Ruske vlasti u budućnosti planiraju nametnuti strožije novčane kazne tehnološkim firmama koje ne budu poštovale ruske zakone, što uključuje i tehnološke gigante poput Facebooka i Googlea.

Rusija je danas zvanično podnijela tužbu protiv kompanije Google jer najveći globalni internet pretraživač nije ukinuo linkove web stranica koje su zabranjene u ovoj zemlji.

Potencijalna kazna s kojom bi se Google mogao suočiti zbog ove tužbe je 700.000 rubalja ili oko 10.000 dolara.

Međutim, ruski mediji izvještavaju kako ruska vlada razmatra drastičnije mjere. Naime, kompanije ili firme koje ne ispoštuju ruske zakonske obaveze, morat će plaćati novčane kazne u vrijednosti od jedan posto godišnjih prihoda te kompanije ili firme u Rusiji.

Naprimjer, Googleova ruska podružnica u 2017. godini imala je prihod od 45,2 milijarde rubalja ili 687 miliona dolara. To znači da bi ruske vlasti od Googlea naplaćivale više od šest miliona dolara.

Podsjećanja radi, Rusija je tokom posljednjih pet godina uvela stroge kazne za regulaciju interneta kojima se zahtijeva da pretraživači brišu neke rezultate pretraživanja, da usluge za slanje poruka dijele svoj ključ za šifriranje sa sigurnosnim službama te da društvene mreže pohranjuju lične podatke ruskih korisnika na servere unutar zemlje.

Ruski regulator Roscomnadzor već je nekoliko puta optužio Facebook i Google da se ne pridržavaju ruskih zakona.