Upravljanje iz daljine
29

Rusija predstavila borbene robote koji mogu uništavati tenkove

D. B.
Ruska vojska je tokom vojne vježbe "Zapad" predstavila borbene robote koji mogu uništavati tenkove bez opasnosti po ruske vojnike, javlja Russia Today.

Roboti su ispalili protivoklopne projektile i koristili montirane bacače planove dok su njihovi operateri bezbrižno sjedili na sigurnoj udaljenosti daleko od bojnog polja. Ove aktivnosti su izvedene u sklopu kolosalnih vojnih vježbi kojima je prisustvovao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tokom demonstracija su između ostalog dva borbena modela demonstrirala svoje mogućnosti i naoružanje te su simulirali paljbu usmjerenu protiv neprijatelja tokom vježbe Zapad-2021.

Jedan od dva vojna modela je oklopno borbeno vozilo Uran-9 napravljeno poput konvencionalnog tenka, ali se njime može upravljati iz daljine. Može biti naoružano topovima i raketnim sistemima te opremljeno infracrvenim i laserskim senzorima visoke tehnologije kako bi moglo pronaći i pogoditi svoje mete. Prvi primjerci modela Uran-9 su već djelovali tokom rata u Siriji. Ovo borbeno vozilo čak ima i bacače plamena dizajnirane za napad na neprijateljsku pješadiju i čišćenje utvrđenih pozicija.

Borbeno vozilo Nerekhta je također korišteno tokom pomenutih vježbi. Kreće se pomoću gusjenica, opremljeno je centralnim topom, a dizajnirano je za misije izviđanja u predjelima koji su opasni za vojnike. Ovo vozilo posjeduje i mitraljez, kao i minobacač.

Putin je zajedno s drugim ruskim zvaničnicima posmatrao vježbu, eksplozije i borbu s komandnog položaja.

U već tradicionalnoj vježbi Zapad-2021 učestvuju ruski i bjeloruski vojnici, kao i određen broj vojnika iz drugih država. Cilj je unaprijediti borbene sposobnosti i demonstrirati novu tehnologiju.