Tehnologija
4

Rusija i Kina žele radikalno izmijeniti način na koji se upravlja internetom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija i Kina najavljuju da će ostati ujedinjenje i uporne u namjeri da se promijeni koncepcija korištenje interneta i upravljanja internetom.

Ruski i kineski napori da se u potpunosti promijeni način na koji se upravlja i koristi internetom vjerovatno neće uskoro uroditi plodom, ali je, s druge strane, sigurno i da će ove dvije zemlje ostati uporne u namjeri da ostvare kontrolu nad internetom u njihovim zemljama.

Od 01. septembra 2015. na snagu stupa novi zakon u Rusiji koji će bitno utjecati na upravljanje internetom. Naime, prema novom zakonu sve kompanije koje prikupljaju bilo kakve podatke od ruskih građana morat će te podatke skladištiti na serverima koji će fizički biti na prostoru Rusije.

To znači da će kompanije kao što su Google, Twitter, Facebook i druge uskoro morati izgraditi servere na prostoru Rusije ako žele nastaviti prisustvo na ruskom tržištu. Ako to ne učine te nastave koristiti servere koji su van Rusije, a uglavnom u SAD-u, ruske vlasti će onemogućiti pristup njihovim stranicama i uslugama.

Također, novi zakon ruskim vlastima omogućava da pomnije motre koje informacije ulaze ili izlaze iz njihove zemlje.

Glavni cilj Kine i Rusije jeste da lokalizuju skladištenje podataka te da izrade druge regulative na nivou svojih država. Cilj je, kako tvrde ruske i kineske vlasti, zaštititi građane od mogućih nasrtaja izvana.

Bilo kakvim promjenama i centralizaciji oštro se protive SAD-e i druge zapadne zemlje koje trenutno dominiraju u ovoj sferi.

U suštini, trenutni sukob vodi se oko toga kako će se upravljati internetom. Rusija i Kina zagovaraju koncept u kome će svaka država diktirati pravila unutar svojih granica, dok zapadne zemlje traže da svugdje važe ista pravila a da se ona određuju zajedničkim dogovorom.

Većina sadašnjih pravila i regulativa imaju vezane su za SAD-e kao mjesto "rođenja" interneta. Vlasti SAD-e i dalje imaju ogromne mogućnosti utjecaja na različite sfere upravljanja internetom i očigledno da se to nekim drugim igračima na geopolitičkoj sceni ne sviđa.