Nasilno ih otvaraju
63

Roboti za dostavljanje hrane na meti pljačkaša u SAD-u

D. B.
Roboti za dostavu hrane i namirnica pokazali su se kao brzi i efikasan način isporuke kupcima, no sada se pojavio jedan ozbiljan problem.

U biznis s dostavnim robotima ušli su mnogi, a među njima je i kompanija Bolt koja je u junu ove godine saopćila da će započeti isporuke hrane na vrata kupaca u Talinnu pomoću svoje flote autonomnih robota. Ovaj projekt je rezultat partnerstva s kompanijom Starship Technologies, koja je 2019. godine proširila svoju flotu autonomnih robota za dostavljanje hrane na koledže širom SAD-a.

Međutim, pojavile su se komplikacije jer su se roboti našli na meti vandala koji pljačkaju ove efikasne mašine. Ovaj problem prijeti biznisu jer restorani i prodavnica moraju nadoknađivati štetu.

Ranije ovog mjeseca su se pojavili snimci na kojima se vidi kako vandali udaraju i nasilno otvaraju robote u namjeri da ukradu pakete koje oni prevoze ili samo kako bi ih uništili.

Sreća po restorane i prodavnice u SAD-u je to što u slučaju krađe oni budu kompenzirani.

"Moramo ponovo napraviti hranu, ali dobijamo naknadu za to. Vidim kako dostavljačke kompanije trpe zbog toga, posebno jer su roboti prilično skupi", izjavio je za KTLA5 Steve Avila, generalni menadžer Blu Jam Cafea u Hollywoodu.

Kompanija Server Robots, koja ustupa robote u West Hollywoodu, tvrdi da uprkos vandalizmu i dalje ima 99,9 posto uspješnih dostava.

Druge kompanije, poput pomenutog Starship Technologiesa, uvele su nekoliko mjera zaštite kako bi obeshrabrile vandale i riješile problem krađe.

"Ako neko pokuša blokirati robote, oni će ih pokušati izbjeći ili ljubazno zamoliti da se sklone. Ukoliko situacija eskalira ili neko dodirne robota, oglasit će se glasne sirene, a svi incidenti će biti prijavljeni. Naši roboti su zaključani sve vrijeme i opremljeni su s 12 kamera", saopćeno je iz kompanije.

Razlozi za vandalizam mogu biti različiti, neki ljudi su ljuti jer smatraju da im roboti uzimaju poslove. Mašine su sve agilnije i efikasnije te mogu preuzeti sve više pozicija od ljudi. Zbog toga su neki zabrinuti za svoj posao i egzistenciju, dok drugi smatraju da će krađom doći do besplatnog obroka. Bez obzira na razlog napada, treba ih spriječiti po svaku cijenu.

Vlasti bi mogle uvesti žestoke kazne, a možda i zatvorske za neovlašteno korištenje mašina, što bi moglo odvratiti vandale i osigurati dostavu hrane i namirnica.