Tehnologija
2

Roboti nove generacije su novi Googleov veliki projekt

Klix.ba
Otkriven je novi projekt iz Googleovog laboratorija X. Osnivač Androida, Andy Rubin, je napustio ovu diviziju kako bi vodio projekt razvoja robota nove generacije.

Googleov robotski projekt je, uz samoupravljajuće automobile i pametne naočale, jedan od njihovih ključnih vizionarskih projekata te je Rubin naveo kako u kompaniji imaju desetogodišnju viziju za razvoj robota nove generacije. Google je već kupio sedam kompanija koje se bave razvojem robotike, a u budućnosti se mogu očekivati i nove Googleove akvizicije na ovom području.

Izvršni direktor Googlea, Larry Page, ima velika očekivanja od novog projekta te je podsjetio kako je i prošli Rubinov projekt (operativni sistem Android) počeo kao luda ideja da bi na kraju omogućio stotinama miliona ljudi da u džepovima nose superračunare.

Iako Rubin nije objavio više detalja, kruže glasine kako će se Google orijentisati prvenstveno na primjenu robota u proizvodnji, odnosno njihov rad na proizvodnim trakama, a portal Cnet podsjeća kako je Amazon nedavno predstavio bespilotnu letjelicu koja bi trebala dostavljati njihove proizvode te kako Google vjerovatno ima puno veće ambicija od robota koje će koristiti u proizvodnji, pakovanju i transportu.

Njihovi bi roboti jednog dana “mogli napustiti fabrike i skladišta i zaputiti se u svijet', piše Cnet, kompanija bi u budućnosti mogla predstaviti i humanoidne robote (jedna kompanija koje su kupili razvija upravo taj tip robota) čija će namjena biti puno veća od rada u fabrikama i skladištima.