Liječenje na daljinu
53

Roboti kontrolisani VR tehnologijom mogu pomagati povrijeđenim vojnicima

D. B.
Kada neko pomisli o robotima u vojci, većinom ima ideju o scenama poput onih iz filmova u kojim mašine u međusobnim borbama koriste lasersko oružje, no britanski naučnici razvijaju medicinskog robota koji bi mogao spašavati živote povrijeđenim vojnicima.

Istraživači s Univerziteta Sheffield rade na sistemu teleprisutnosti namijenjenom ukazivanju pomoći vojnicima tokom borbe. Plan je da ljekari udaljeni od bojišta koriste headset za virtualnu stvarnost te da kontrolišu robota koji se nalazi na bojnom polju. Robot ima iste sposobnosti kao i oni koji se koriste u robotskoj hirurgiji.

Trenutno povrijeđeni borci često ovise o medicinskim tehničarima s ograničenim resursima, koji svoj posao obaljaju uz značajan lični rizik, a ako je njihovom pacijentu potrebna dodatna njega, transport na sigurnu lokaciju s odgovarajućim resursima može potrajati satima ili čak danima.

Planirani sistem teleprisutnosti bi omogućio medicinskim tehničarima da rade su udaljenosti te da koriste robota za prikupljanje vitalnih parametara pacijenta uključujući temperaturu i krvni pritisak. Također, roboti bi mogli uzimati briseve, uzorke krvi, slati fotografije i snimke povreda ljekarima, a sve kako bi im omogućili da procijene stanje pacijenta i čak ga liječe "na daljinu".

Profesorica Sanja Dogramadzi vidi ovaj projekt kao način za spašavanje života.

"Razvoj robotskog sistema s daljinskim upravljanjem značajno bi povećao sigurnost i smanjio rizik kojem je vojno osoblje izloženo na prvoj liniji fronta. Naša platforma koristi najnoviju tehnologiju te bi se ona integrisala na način koji dosad nije viđen", zaključila je Dogramadzi.

Vezani članci