Dio mnogo veće ideje
6

Robot za testiranje na drogu korišten tokom festivala u Kanadi

D. B.
Naučnici s Univerziteta Britanske Kolumbije (UBC) su proizveli prototip robota za testiranje na droge, koji su testirali prvi put na muzičkom festivalu održanom u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi proteklog vikenda.

Mašina je izum profesora Jasona Heina i studentice Sarah Guzman, a razvijen je uz podršku ministarstva zdravlja. Riječ je o prenosivom robotu koji je opremljen tečnom hromatografijom visokih performansi.

"Želimo da ovo bude nešto jednostavno kao odlazak do kioska i odlaganje uzorka, dok se za sve ostalo brine robot i potom nudi rezultat analize. ", rekao je Hein.

Tokom muzičkog festivala je uloga mašine bila da identifikuje supstance u uzorcima, a proces analize traje 15 minuta.

"Želimo biti sigurni da mašina može raditi na terenu, tako da tražimo prilike da nas neko ugosti. Organizatori festivala su bili zainteresovani za ovo", dodao je Hein.

Novi izum će poslužiti u rješavanju problema s testiranjem na druge.

"Ministarstvo je 'zatrpano' uzorcima čiji rezultati stižu dvije sedmice kasnije. To je prekasno", dodao je on.

Tim ima ambiciozne planove da implementira svoj program na univerzitetu u okviru kojeg će korisnici moći ostaviti uzorak na besplatno testiranje.

"Uređaj još uvijek neće biti nešto čemu će studenti moći jednostavno prići, no moći će doći u našu kancelariju, ostaviti uzorak u pretinac, a nakon toga ćemo ga mi testirati odmah nakon registracije. Zbog toga će proces trajati dan ili više, umjesto nekoliko minuta. No, ukoliko sve prođe prema planu, napravit ćemo sistem koji će doslovno biti kiosk u kampusu ili u zajednici, a kojem će korisnici moći prilaziti kao bankomatu", zaključio je Hein.