Izum dvojice studenata
8

Robot Sandy se kreće samostalno i čisti pješčane plaže

D. B.
Italijanski start-up Carbonium je na sajmu Maker Faire Rome 2023 predstavio svog robota Sandy, koji je razvijen kako bi čistio pješčane plaže.

Sandy je autonomni, jeftini i ekološki prihvatljiv robot koji može ukoniti i najdublje "ukorijenjeno" smeće iz pijeska. Cilj projekta je korištenje robotike za dobrobit okoliša, kao i pronalazak brzog i jeftinog načina za čišćenje obale dok se istovremeno štiti lokalni ekosistem i prikupljaju podaci o okolišu.

Mali rover se plažom kreće samostalno i zaobilazi prepreke dok skuplja smeće a koje nailazi, a potom ga odlaže. Algoritmi umjetne inteligencije prosijavaju pijesak i odvajaju smeće od šljunka i školjki, čime osiguravaju da okoliš ne bude narušen.

"Naš robot je dizajniran tako da čisti okoliš, ali da ne narušava prirodni krajolik. Primjera radi, dok robot prelazi preko prirodnih objekata poput školjki koje trebaju biti tu, on ih preskače, tako da sve ostaje na svom mjestu", izjavio je Michele Scaramuffi iz kompanije Carbonium.

Kompaniju je osnovao Giuseppe Lapietra, student prve godine fizike na Univerzitetu Bari, zajedno s Giuliom Gismondijem, studentom treće godine Naučne škole "Edoardo Amaldi" u Bitettu. Dva inovatora su se upoznala i učestvovala na Olimpijadi iz robotike te su stigli do finala.