Tehnologija
0

Robot napravljen od olupine bombardera oživio nakon 45 godina

Sarajevo-x.com
U početku robot George nije imao inteligenciju i kretao se jako sporo. Jedan od prvih britanskih humanoidnih robota koji su napravljeni poslije Drugog svjetskog rata, ponovo je oživio, nakon što je skupljao prašinu u garaži u proteklih četrdeset pet godina.

Bivši lovac na špijune i oficir RAF-a Tony Sale (79) iz Bedforda je 1950. godine napravio neobičnog robota Georgea visokog 182 cm, koristeći se olupinama bombardera, piše "Telegraph".

U to vrijeme je Sale imao samo devetnaest godina, a njegov robot u ljudskoj veličini, koji je mogao hodati i "govoriti", privukao je pažnju cijelog svijeta.

Nažalost, u to vrijeme su kompjuteri bili prejednostavni da bi se osigurala inteligencija za Georgea, pa ga je njegov vlasnik ostavio u garažu, gdje je proveo četrdeset pet godina.

Sada, nakon skoro pet desetljeća, Sale je ponovo "oživio" svog robota opremivši ga baterijama i podmazavši njegove zglobove.

"Pronašao sam ga u garaži gdje je bio zatrpan ispod drugih stvari čitavih četrdeset pet godina. Nadao sam se da će proraditi i bio sam u pravu. Podmazao sam njegove zglobove i stavio nekoliko novih litijum-jonskih baterija u njegove noge. Kada sam ga upalio, ustao je i počeo se kretati. To je bio prekrasan momenat za mene", rekao je Sale.

On je oduvijek bio zainteresovan za mehaniku, a svog prvog Georgea je napravio kada je imao samo dvanaest godina. Godine 1945. je napravio svog drugog Georgea kojeg je tri godine kasnije usavršio i upravljao njime radio kontrolom. Ovaj robot je bio visok 90 cm. Svog posljednjeg robota koji je također nazvan George je napravio u vojsci, gdje je učio vojnike da se koriste radarom.

"Napravio sam ga u slobodno vrijeme. Mogao je hodati, sjediti, okretati glavu i pomicati ruke. Nažalost, u to vrijeme kompjuteri nisu bili usavršeni, pa George nije imao memoriju i nije mogao postati inteligentni robot", dodao je Sale, koji je svog robota Georgea odlučio pokloniti muzeju.