|

Robot napravljen od olupine bombardera oživio nakon 45 godina

Robot napravljen od olupine bombardera oživio nakon 45 godina
0
S
Sarajevo-x.com
22.11.2010. u 19:45
5
komentara
0

dijeljenja
Robot napravljen od olupine bombardera oživio nakon 45 godina
U početku robot George nije imao inteligenciju i kretao se jako sporo. Jedan od prvih britanskih humanoidnih robota koji su napravljeni poslije Drugog svjetskog rata, ponovo je oživio, nakon što je skupljao prašinu u garaži u proteklih četrdeset pet godina.
Bivši lovac na špijune i oficir RAF-a Tony Sale (79) iz Bedforda je 1950. godine napravio neobičnog robota Georgea visokog 182 cm, koristeći se olupinama bombardera, piše "Telegraph".

U to vrijeme je Sale imao samo devetnaest godina, a njegov robot u ljudskoj veličini, koji je mogao hodati i "govoriti", privukao je pažnju cijelog svijeta.

Nažalost, u to vrijeme su kompjuteri bili prejednostavni da bi se osigurala inteligencija za Georgea, pa ga je njegov vlasnik ostavio u garažu, gdje je proveo četrdeset pet godina.

Sada, nakon skoro pet desetljeća, Sale je ponovo "oživio" svog robota opremivši ga baterijama i podmazavši njegove zglobove.

"Pronašao sam ga u garaži gdje je bio zatrpan ispod drugih stvari čitavih četrdeset pet godina. Nadao sam se da će proraditi i bio sam u pravu. Podmazao sam njegove zglobove i stavio nekoliko novih litijum-jonskih baterija u njegove noge. Kada sam ga upalio, ustao je i počeo se kretati. To je bio prekrasan momenat za mene", rekao je Sale.

On je oduvijek bio zainteresovan za mehaniku, a svog prvog Georgea je napravio kada je imao samo dvanaest godina. Godine 1945. je napravio svog drugog Georgea kojeg je tri godine kasnije usavršio i upravljao njime radio kontrolom. Ovaj robot je bio visok 90 cm. Svog posljednjeg robota koji je također nazvan George je napravio u vojsci, gdje je učio vojnike da se koriste radarom.

"Napravio sam ga u slobodno vrijeme. Mogao je hodati, sjediti, okretati glavu i pomicati ruke. Nažalost, u to vrijeme kompjuteri nisu bili usavršeni, pa George nije imao memoriju i nije mogao postati inteligentni robot", dodao je Sale, koji je svog robota Georgea odlučio pokloniti muzeju.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...