Tehnologija
2

Rekordna kazna: Kompanija ZTE kažnjena s 1,2 milijarde dolara zbog kršenja američkih sankcija

Klix.ba
Kineska kompanija ZTE je kažnjena sa 1,2 milijarede dolara jer je ilegalno prodavala američke proizvode Iranu i Sjevernoj Koreji.

Drugi najveći kineski proizvođač telekomunikacijske opreme, kompanija ZTE, dobila je rekordnu kaznu američke vlade nakon što je prekršila američke sankcije prodajom proizvoda u Iranu i Sjevernoj Koreji. Radi se o kazni od 1,2 milijarde dolara, koja je najveća svih vremena kada je riječ o američkim sankcijama.

Prema američkom ministarsvu trgovine, kompanija ZTE je u periodu od 2010. do 2016. godine izbjegavala američke sankcije nametnute Iranu. Kineska kompanija je prodavala hardver i softver američke proizvodnje Iranu, koji ih je koristio za svoju telekomunikacijsku infrastrukturu. Kompanija ZTE se tereti i da je obavila 283 isporuke opreme uključujući servere i rutere Sjevernoj Koreji, koja je također pod sankcijama. Američka vlada tvrdi da su zvaničnici kompanije ZTE konstantno lagali i obmanjivali federalne istražitenje tokom petogodišnje istrage. Sve je otkriveno nakon što je zaplijenjen laptop, koji je pripadao advokatu kompanije ZTE. On je sadržavao dokumente koji su otkrili ilegalnu prodaju.

"ZTE preuzima odgovornost za greške i posvećena je pozitivnim promjenama u kompaniji", izjavio je predsjednik ZTE-a Zhao Xianming.

Pomenuto američko ministarstvo provodi istragu i protiv kompanije Huawei, najveće svjetske telekomunikacijske kompanije, koja je prodavala američku tehnologiju Iranu, Sjevernoj Koreji, Sudanu, Siriji i Kubi.