Očekuje se 200 učesnika
24

Regionalni sastanak SEE 8 u utorak i srijedu prvi put u Sarajevu

Klix.ba
RIPE NCC, krovna internet kuća i regionalni internet registar sa sjedištem u Amsterdamu, organizira regionalni sastanak SEE 8 za članove RIPE organizacije iz jugoistočne Evrope, internetske organizacije (ISP) i ostale ustanove koje mogu doprinijeti razvoju interneta u regionu.

Regionalni sastanak SEE 8 će se održati u utorak i srijedu, 16. i 17. aprila, u Sarajevu u prostorijama hotela Swissotel, a sav sadržaj će biti predstavljen na engleskom jeziku.

Koorganizatori navedenog događaja i partneri RIPE NCC-a su Univerzitet u Sarajevu, odnosno Univerzitetski tele-informatički centar (UTIC), kao i Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK).

Ciljevi ovog sastanka su da potaknu saradnju internet operatera iz zemalja regiona, omogućavajući im razmjenu informacija i diskusiju o važnim pitanjima iz zajedničkih oblasti, omoguće RIPE NCC-u da dodatno podrži lokalne internetske registre (LIR) u ovom regionu, predstavi najnovija dostignuća u internetskoj industriji i identificira, razmotri i riješi specifična pitanja koja utječu na operatere koji posluju u ovom regionu.

Sastanci ove vrste se održavaju od 2011. godine u zemljama regiona jugoistočne Evrope, a Sarajevo je ove godine grad domaćin po prvi put, zahvaljujući angažmanu uposlenika UTIC-a i RAK-a i privatne individualne podrške.

Događaj je otvorenog karaktera i učešće je besplatno za sve, a ciljana skupina posjetilaca su mrežni inžinjeri i tehničko osoblje, kao i individue uključene u razvoj interneta u regionu, predstavnici i uposlenici internet organizacija i ISP-ova i relevantnih ustanova. Očekuje se oko 200 učesnika iz više od 20 zemalja.

Program regionalnog sastanka SEE 8 možete pogledati ovdje.