{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ramazan je lakši uz iPray, iQuran ili Find Mecca

S
11.8.2010. u 20:36
0
1
Ramazan je lakši uz iPray, iQuran ili Find Mecca
0
Ramazan je lakši uz iPray, iQuran ili Find Mecca
Foto: AP
Islamska tradicija u modernom dobu dobila je sasvim drugi oblik. Sveti muslimanski mjesec ramazan lakše je prepostiti uz mobilne aplikacije koje će vas podsjetiti kad je vrijeme za početak i kraj posta, kao i za molitvu.
Jedna od korisnih je i "Find Mecca", aplikacija koja poput kompasa služi za pronalazak smjera prema kojem se treba okrenuti prilikom klanjanja namaza, a tu je i program "Mosque Finder", koji savremenim muslimanima u nepoznatom gradu pronalazi najbliže mjesto za molitvu, te "iPray" i "iQuran".

Aplikacije za uređaje poput iPhonea i iPada, naravno, ne služe samo u toku ramazana i ne tiču se samo molitve ili posta. Neke će vam pomoći da pronađete restoran u kojem hranu pripremaju prema islamskim pravilima prehrane, ali će vas naučiti i kako ispravno izgovarati riječi na arapskom jeziku.

Ezani kojima se vjernici pozivaju na molitvu na mobilnim uređajima posebno su popularni u Sjedinjenim Američkim Državama, s obzirom da tamošnje džamije nemaju vanjske zvučnike sa kojih se čuje glas mujezina, kao u islamskim zemljama.

Glasnogovornica kompanije "Apple" Trudy Muller kaže da oni ne prate više od 225.000 aplikacija, tako da ne znaju koliko ih je tačno sa islamskom tematikom. I "Nokia" nudi slične programe, a neki su i besplatni. Većina ih ipak košta od 99 centi do 2,99 dolara.

Vlasnik knjižare sa islamskim djelima u gradu Patersonu u New Jerseyu, Zinnur Tabacki, objašnjava kako islam nije protiv tehnologije i kako su sada stvari lakše i brže.

Džamija u kojoj se on najčešće moli zove se Velika džamija. I tamo se osjeti dodir modernizma. Za sve one koji su stari, bolesni i nemaju mogućnost da prisustvuju zajedničkom klanjanju namaza obezbijeđen je direktan prenos putem interneta, i to zahvaljujući 16 kamera instaliranih iz sigurnosnih razloga.

Praćenje molitvi i hutbi posebno je popularno među rodbinom imigranata koji se priključe i slušaju isto što i njihovi voljeni u New Jerseyu, javlja AP.

"Ljudi smo i ponekad zaboravimo na namaz, pa ga kasnije moramo nadoknaditi", kaže 35-godišnji James Otun, koji na svom iPadu čita Kur'an. "Sada su stvari sasvim drugačije. Ko god je ovo izmislio Bog ga blagoslovio."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: