Tehnologija
319

Putujte na Mars u jednom smjeru

Klix.ba
Želite na Mars? Holandska organizacija Mars One ponudila je priliku zainteresovanima da apliciraju za jednosmjerno putovanje na Crvenu planetu. Kompanija se nada da će uspjeti izgraditi zajednicu naseljenika na Marsu.

Organizacija Mars One je već primila hiljade aplikacija, iako se radi o putovanju bez povratka. Budući pioniri na Marsu moraju biti elastični, prilagodljivi, snalažljivi i biti dobri u timskom radu. Čitav projekt prenosit će televizija.

"Tokom putovanja od sedam-osam mjeseci, astronauti će izgubiti na mišićnoj i koštanoj masi. Nakon što provedu neko vrijeme u Marsovom gravitacionom polju, koje je dosta slabije od Zemljinog, bit će gotovo nemoguće prilagoditi se opet Zemljinoj gravitaciji", izjavio je za BBC Bas Lansdorp, suosnivač Mars One.

Kandidati će biti trenirani i fizički i psihički. Tim će koristiti postojeću tehnologiju u svim aspektima projekta. Energiju će prikupljati solarne ploče, vodu će reciklirati i izvlačiti iz tla, a astronauti će uzgajati vlastitu hranu. Također, imat će i rezerve za hitne slučajeve, koje će se puniti pristizanjem novih naseljenika (svake dvije godine).

Koliko će biti moguće živjeti na Marsu, ostaje da se vidi. Mars je na udaru snažnih solarnih vjetrova, od kojih je Zemlja zaštićena. Nema tekuće vode, atmosferski pritisak je gotovo ravan vakuumu, nivo radijacije je veoma visok, a temperature dosta variraju.