{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Prvi humanoidni robot odlazi u svemir

S
13.8.2010. u 20:15
0
2
Prvi humanoidni robot odlazi u svemir
0
Prvi humanoidni robot odlazi u svemir
Robonaut 2 (R2) će postati sedmi član posade šatla Discovery koji će uskoro biti lansiran u svemir.
NASA krajem godine planira u svemir poslati robota koji će biti stalni stanovnik međunarodne svemirske stanice i postati prvi humanoidni robot u svemiru.

Robonaut 2 je proizveden u saradnji NASA-e i General Motorsa čiji je cilj bio da naprave robota asistenta koji će raditi zajedno sa astronautima u svemiru.

Robot se sastoji od glave, torza i dvije snažne ruke duge 81 cm od kojih svaka može nostiti po devet kg u uslovima gdje je prisutna gravitacija Zemlje. Robonaut 2, barem za sada, nema noge.

Prsti na rukama robota su jako precizni i osjetljivi, tako da robot može upravljati uređajima istim vještinama kao i čovjek.

Robonaut 2 će u svemir biti lansiran šatlom Discovery 1. oktobra ove godine. Kada se ukrca na svemirsku stanicu, inžinjeri će pratiti kako se ponaša u bestežinskom okruženju.

Robot nije dizajniran da samo nalikuje na čovjeka, nego i da radi na isti način, da koristi iste uređaje i alate koje koriste ljudski astronauti.

Također, redovno će obavještavati ekipe na zemlji o svojim avanturama putem Twittera. Njegovo radno mjesto u svemirskoj stanici će biti laboratorija Destiny.

U NASA-i se nadaju da će modifikacije u budućnosti omogućiti robotu da se kreće slobodno svemirskom stanicom kao i izvan nje. Njegov povratak na Zemlju nije u planu. General Motors i NASA su odbili otkriti troškove ovog projekta.

Humanoidni roboti bi u budućnosti trebali posatiti asistenti u svemirskim šetnjama i zadacima koji su preopasni za ljude.

Za sada, Robonaut 2 je prototip i još uvijek nema adekvatnu zaštitu koja je potrebna da bi opstao izvan svemirske stanice gdje vladaju ekstremno niske temperature.

Iako će ekipa svemirske stanice moći kontrolisati i upravljati robotom, on ne zahtijeva konstantno nadgledanje. Dizajniran je da sebi odredi zadatak i izvrši ga bez pomoći ostalih članova ekipe.

Ekipa na zemlji će konstantno razvijati nove tehnologije kako bi se robot unaprijedio i stekao nove vještine koje će mu pomoći da nauči izvršavati veći broj zadataka, piše "Daily Mail".


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: