Tehnologija
90

Prvak Bundeslige u FIFA-i Mirza Jahić: Želim da cijeli svijet zna da svjetski prvak dolazi iz BiH

Piše: D. B.
Mirza Jahić, dvadesetčetverogodišnji Tuzlak koji živi u Austriji, prvak je Virtuelne Bundeslige (VBL) u popularnoj nogometnoj simulaciji FIFA. Njegov cilj je da u bućnosti postane prvi Bosanac koji je osvojio titulu svjetskog prvaka.

Mirza Jahić je rođen 9. novembra 1990. godine u Tuzli, ima 24 godine i trenutno živi u Austriji s roditeljima i suprugom, kojoj njegov hobi ne smeta, ona mu je najveća podrška.

"BiH sam napustio zbog rata, imao sam samo dvije godine kada je rat počeo, pa sam s porodicom otišao u Austriju. Trenutno živim s roditeljima i suprugom Zarfijom, koja se navikla na moj hobi i uvijek me podržava kad imam velike i važne utakmice. Bez nje ne bih uspio", izjavio je Jahić za portal Klix.ba.

Konzole i igre su njegova strast od djetinjstva. Mirza ima veliki talent koji je vremenom razvijao, a bio je i veoma blizu plasmana na Svjetsko prvenstvo.

"Kao dijete sam volio igrati igre, a prije četiri godine sam se odlučio prijaviti na online turnir. Pobjednik je išao u FIWC finalni turnir u Berlinu, gdje se bori za plasman na Svjetsko prvenstvo. Igrao sam zaista dobro, eliminisao sam najbolje igrače Njemačke, Austrije i Švicarske. U finalu sam vodio 2:0 sve do 73. minute, a onda sam zbog neiskustva primio tri gola i na kraju izgubio. No, to je bio početak moje karijere", rekao je Jahić.

FIFA nezamjenjiva, neporažen dvije godine

Od tada je učestvovao na brojnim turnirima, a već više od dvije godine ne zna za poraz.

"Bio sam na svim važnim turnirima u Austriji i svaki sam osvojio. U Austriji nikada nisam izgubio, a ukupno sam bez poraza više do dvije godine. Dvostruki sam šampion Austrije i trostruki šampion Beča. Na FIWC Three Country Finalu u Berlinu 2011. sam zauzeo drugo mjesto, a VBL Final Berlin sam osvojio 2014. godine i postao prvak Virtuelne Bundeslige", kazao je Jahić.

FIFA ima posebno mjesto u njegovom srcu među svim ostalim igrama u koje spada i popularni Pro Evolution Soccer (PES).

"Oduvijek sam volio nogomet, igrao sam i PES i FIFA-u, ali mi se FIFA više svidjela. Krenulo mi je i nisam razmišljao da promijenim igru. Iskreno, FIFA mi se više sviđa od PES-a, realnija je, grafika je dosta bolja i nikad ne dosadi. No, to je samo moje mišljenje. Osim FIFA-e volim GTA i UFC, to su također zabavne igre. Lijepo se odmoriti i isprobati nešto drugo", izjavio je Mirza.

Hobi kojim se bavi smatra veoma važnim i doživljava ga kao sport.

"Naravno, igranje simulacija je sport. Baš kao što npr. Bayern Minhen želi biti najbolji klub na svijetu, tako i ja hoću da budem najbolji igrač svijeta u virtuelnom nogometu. I jedno i drugo su sport. U realnom se trči, a u virtuelnom glava ima najvažniju ulogu. Taktika je važna u oba svijeta", smatra rođeni Tuzlak.

Taktika ključna za pobjedu, bh. igrači nerealno ocijenjeni

Taktička podešavanja prije odigravanja utakmice su za njega ključna.

"Za mene je taktika veoma važna, volim igrati presing. Koristim visoki presing jer želim što prije vratiti izgubljenu loptu. Podešavanja mi ne oduzimaju mnogo vremena, brzo to ide. Nemam određenu formaciju, mijenjam je u toku igre, jer pažljivo pratim šta protivnik radi. Često igram u veoma neobičnim formacijama. Primjer je finale VBL-a. Cijeli turnir sam igrao u formaciji 4-2-4, dakle, sa četiri napadača. Svi su mi govorili da sam lud, ali sam ja na kraju postao šampion", jasan je bio Jahić.

On obično bira jednu među tri omiljene ekipe.

"Uzimam Bayern, Real ili Barcelonu. To su najbolje ekipe za suprotstavljanje najboljim igračima", otkrio je majstor FIFA-e.

Ocjenama bh. nogometaša na FIFA-i nije zadovoljan.

"Naši igrači nisu realno ocijenjeni. Ukupno vrijedimo četiri od pet zvjezdica, a prema mom mišljenju, vrijedimo 4,5. Nažalost, naše reprezentacije nema u igri i veliko je pitanje kada će biti ubačena", rekao je Jahić.

Želi postati svjetski prvak

Njegov cilj je u budućnosti postati svjetski prvak u FIFA-i, a nedavno je odmjerio snage s aktuelnim šampionom.

"Imam veliki cilj, a to je da budem najbolji virtuelni igrač na svijetu. Neću stati dok ne uspijem u tome. U naredna tri mjeseca me čekaju tri velika turnira, to mi je šansa da se plasiram na SP. Bit će jedan offline turnir, gdje će se osam najboljih njemačkih igrača boriti za jedno mjesto koje vodi na SP. U maju imam dva turnira, a onda ću nastupiti na VBL Finalu 2015., na kojem branim titulu. Nedavno sam igrao protiv šampiona svijeta, izgubio sam na penale. No, neće biti naš posljednji susret, siguran sam", kazao je Mirza.

Od igranja igara može ponešto i zaraditi, a redovno dobija vrijedne nagrade.

"Nagrada za najboljeg na turnirima u maju je novi automobil. Što se novca tiče, zaradim nekad više, nekad manje. Od toga se još ne može živjeti. Međutim, ima zaista lijepih nagrada. Prošle godine sam bio na SP-u u Brazilu sa suprugom, to je nagrada koju sam dobio kada sam osvojio titulu VBL-a", riječi su šampiona Virtuelne Bundeslige.

Voli igre, borilačke vještine i klavir

Osim što se bavi igranjem igara, Mirza je instruktor samoodbrane, a voli i muziku.

"Pet godina treniram Wing Tsun Li i trenutno sam instruktor u školi koju sam otvorio u januaru. To je moja budućnost i nadam se da ću moći živjeti od toga. Volim i muziku, otac svira harmoniku i klavijature, a mama je ranije bila pjevačica. Ja sviram klavir 15 godina i uživam u tome", otkrio je Jahić.

U BiH dolazi jednom godišnje.

"Dođem u BiH svake godine, imam mnogobrojnu familiju. Radujem se svaki put kad se vratim u svoju domovinu", rekao je Jahić.

San mu je upoznati bh. reprezentativca Edina Džeku.

"Pratim našu reprezentaciju kad god mogu, ali nisam imao priliku upoznati naše igrače. Veliki sam fan našeg Edina Džeke, nadam se da će mi se uskoro ispuniti san te da ću ga upoznati", završio je Jahić, kojeg možete pratiti na njegovoj zvaničnoj stranici na Facebooku.