Odgovor iz Indije
0

Prototip iPada za nevjerovatnih 35 dolara

Sarajevo-x.com
Indija je proizvela do sada najjeftiniji laptop. Riječ je o prototipu iPada, tablet-računaru koji će koštati svega 35 dolara, a namijenjen je prvenstveno studentima.

Ukoliko vlada Indije pronađe pogodnog proizvođača, računar sa Linuxovim operativnim sistemom bit će najjeftiniji tablet-računar na svijetu i u masovnoj prodaji bi se mogao naći do 2011. godine.

Kako je objavio AP, indijski prototip iPada ima mogućnost obrade riječi. Korisnici će moći surfati internetom, a tu su i svi dodaci za video. Tablet-računar, također, ima mogućnost solarnog punjenja, s obzirom da Indijci veoma paze na uštedu električne enrgije.

"Ovo je naš odgovor na računar Tehnološkog univerziteta u Massachusettsu (MIT) koji košta 100 dolara", kazao je indijski ministar Kapil Sibal. Mamta Varma, glasnogovornik ministarstva za razvoj i planiranje ljudskih resursa istakao je kako najjeftiniji računar na svijetu neće imati hard disk već memorijsku karticu, slično kao mobitel.

"Već smo dobili nekoliko ponuda proizvođača, međutim, pregovori još nisu završeni", istakao je Varma, dodajući da će Vlada Indije studentima subvencionirati jedan dio, tako da će oni tablet-računare plaćati najviše 20 dolara.

Vezani članci