Novi rokovi
0

Promjena telekoma uz zadržavanje starog broja do kraja godine

Piše: A. Karadža
Korisnici usluga telekom operatera do kraja ove godine trebali bi biti u mogućnosti promijeniti operatera uz zadržavanje starog broja, iako se očekivalo da će usluga prenosivosti broja biti dostupna nešto ranije, s obzirom da je projekat implementacije započeo 1. juna ove godine.

Usluga prenosivosti brojeva omogućit će korisnicima telekom usluga biranje željenog telekom operatera uz mogućnost zadržavanja postojećeg telefonskog broja. Pravilom je propisano da naknada koja se bude naplaćivala za ovu uslugu neće prelaziti 30 KM.

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) na posljednjoj sjednici, održanoj 30. septembra, prihvatilo je informaciju o implementaciji usluge prenosivosti telefonskih brojeva, koja ukazuje da je uspostavljen upravitelj Centralne administrativne baze podataka za prenos telefonskih brojeva, ali da telekom operateri ne poštuju propisane rokove za implementaciju usluge.

"RAK će u skladu sa svojim nadležnostima insistirati da u što skorijem roku telekom operatori realiziraju ovaj tehnički zahtjevan posao i omoguće implementaciju ove usluge", informacija je koja smo dobili iz Agencije. Kako nam je rečeno, očekuje se da ova usluga bude moguća do kraja godine.

Kako nam je rekla Nađa Lutvikadić, glasnogovornica BH Telecoma, ova kompanija vrši intenzivne pripreme za uvođenje ove usluge.

"Sa tehničke strane, pripreme uključuju integraciju posebne platforme, pripremu lokalne baze i njeno povezivanje sa centralnom bazom prenesenih brojeva, podešavanje/nadogradnju mrežnih elemenata i komponenti informacionog sistema", izjavila je Lutvikadić za Sarajevo-x.com.

Na pitanje zašto je došlo do kašnjenja implementacije usluge, Lutvikadić je rekla da "suštinski nije došlo do kašnjenja, jer je dinamika implementacije usluge tražila dodatne tehničke pripreme, a datum početka pružanja ove usluge ovisi o spremnosti svih uključenih subjekata".

Ona je rekla da je očekivani datum za početak usluge u fiksnoj telefoniji 1. januar naredne godine.

Prema riječima Isana Selimovića, direktora kompanije QSS, koja je izabrana za upravitelja centralne administrativne baze, oni su 1. augusta uspostavili bazu, koja u svakom trenutku može biti stavljena na raspolaganje telekom operaterima.

"Što se tiče naše funkcije, ona je tehničko-administrativna, dok su svi telekomi provodioci usluge prenosivosti broja, a mi im pomažemo da provedu taj proces. Kada oni budu tehnički spremni, mi im stojimo na raspolaganju", rekao je Selimović za Sarajevo-x.com.

On je istakao da je dosta telekom operatera uključeno u proces i da je to prilično zahtjevan posao, dok se sa pojedinim telekomima ne može stupiti ni u kontakt.

"Svi telekomi se moraju uključiti da bi sistem funkcionisao i jedan operater može sve usporiti", rekao je Selimović, koji je također izrazio nadu da bi proces mogao biti okončan do početka naredne godine.