Uz proslavu 20. godišnjice
0

Pristup Internetu danas je osnovno ljudsko pravo

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Skoro 80 posto ljudi širom svijeta smatra da je pristup Internetu osnovno pravo, pokazalo je istraživanje BBC-a. Anketa je provedena među više od 27.000 odraslih u 26 zemalja i iz nje se vidjela snažna podrška za pristup Internetu.

Zemlje poput Finske i Estonije već su uvele pravilo da je Internet ljudsko pravo njihovih građana.

Međunarodne organizacije poput UN-a, također su na strani pristupa Internetu za sve.

"Pravo na komunikaciju ne može biti ignorirano", rekao je dr. Hamadoun Toure, generalni sekretar Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), za BBC.

On je dodao da vlasti moraju gledati na Internet kao na osnovnu infrastrukturu - kao što su ceste ili potrošnja vode.

U istraživanju, koje je za BBC provela agencija GlobeScan, ispitanici iz Južne Koreje i Nigerije su naveli kako smatraju da vlade nikad ne bi trebale biti uključene u kontrolu Interneta.

Međutim, većina njih u Kini i mnogim evropskim zemljama se ne slažu s tim mišljenjem.

U Velikoj Britaniji, naprimjer, 55 posto ispitanika smatra da postoje slučajevi kad vlada treba imati kontrolu nad Internetom.

Istraživanje je otkrilo da je Internet rapidno postao dio života mnogih ljudi, i to na različitim krajevima svijeta.

U Japanu, Meksiku i Rusiji tri četvrtine ispitanih su istakli da ne bi mogli bez Interneta. Većina ispitanika, također, smatra da im Internet omogućava veću slobodu.

Ipak, većina korisnika u Japanu, Južnoj Koreji i Njemačkoj ne osjeća da je sigurno da izražavaju svoje mišljenje online, dok u Nigeriji, Indiji ili Gani imaju puno više povjerenja u vezi s tim.