3D modeli historijskih ličnosti
0

FOTO / Prepoznajete li pisca Williama Shakespearea?

Sarajevo-x.com
Koristeći 3D tehnologiju naučnici su uspjeli rekonstruisati lice jednog od najznačajnijih pisaca svih vremena, Williama Shakespearea. Kako tvrde, ovo je prva fotografija koja prikazuje Shakespearea onako kako je i izgledao.

Nova 3D fotografija radikalno se razlikuje od dosadašnjeg prikaza engleskog književnika, a više o tome kako je nastala i kako su naučnici otkrili izgled Shakespearea moći ćete saznati u dokumentarnom filmu pod nazivom "Mrtvačke maske", koji će biti emitovan 13. septembra na kanalu History.

"Rezultati forenzičkog istraživanja su zapanjujući. Oni dokazuju da ovaj 3D model koji smo načinili ustvari zaista prikazuje kako je Shakespeare izgledao", kazao je reditelj dokumentarca Stuart Clarke, prenosi "Daily Mail".

Inače, Clarkeov tim je također načinio 3D modele Napoleona, Cezara, Georgea Washingtona i Abrahama Lincolna.

Reinkarnacija njihovog izgleda rađena je na temelju skeniranja mrtvačke maske, ili maski koje su izrađene tokom njihovih života.

Producenti emisije tvrde da će dokumentarac izazvati veliku pažnju, s obzirom da će omogućiti gledateljima da shvate kako su izgledale neke od najpoznatijih historijskih ličnosti.

Naime, kako tvrdi reditelj, 3D model Napoleona se znatno razlikuje od dosadašnjeg prikaza francuskog vojskovođe, dok George Washington ne izgleda ni približno onako kako je predstavljen na dolaru.

Ipak, stručnjaci smatraju da će najviše polemike izazvati model Williama Shakespearea. Naime, mnogi smatraju da maska koja je pronađena u Njemačkoj 1840. godine ne pripada engleskom književniku.

No, stručnjaci su nakon brojnih analiza uvjereni da je maska upravo Shakespearova i tvrde da su upravo na temelju maske saznali da je najslavniji svjetski dramatičar pred kraj života bolovao od raka.