{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Predstavljena najveća maketa aerodroma na svijetu

S
5.5.2011. u 11:00
0
12
Predstavljena najveća maketa aerodroma na svijetu
0
Predstavljena najveća maketa aerodroma na svijetu
Foto: AFP
Nakon šest godina gradnje u Hamburgu je predstavljena najveća maketa aerodroma na svijetu nazvana Aerodrom Knuffingen. Maketa je rađena po uzoru na hamburški aerodrom, a izložena je u Miniatur Wunderlandu.
Mnogo vremena i 3,5 miliona eura uloženo je u izradu najveće makete aerodroma na svijetu. Rezultat je nevjerovatan. Četrdeset aviona kreće se pistom i polijeće, a 90 vozila kruži ulicama automatski.

Zahvaljujući novom, takozvanom, carsystemu preko računara moguće je upravljati vozilima i avionima. Posjetitelje koji su prisustvovali predstavljanju makete najviše je oduševilo to što avioni mogu letjeti. Naime, privezani su gotovo nevidljivim žicama uz pomoć kojih se dižu u zrak i ponovo slijeću na pistu.

Maketa je urađena do u najsitnije detalje. Svaki avion ima svoje mjesto na koje se parkira, a putnici polako prilaze i ukrcavaju se.Fascinantan je i prozor aerodoroma noću, kada se upale i trepere narandžasta, plava i bijela svjetla.Spomenimo da ima 40.000 svjetala, 15.000 figura, 500 automobila, 10.000 stabala, 50 vozova, 1.000 vagona, 100 signala i najmanje 300 objekata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: