Tehnologija
2

Povratak "Puta svile": Zloglasna stranica za nezakonite trgovine opet radi

Klix.ba
Brojni izvještaji ukazuju na to kako je "Put svile" (Silk Road), anonimno internet tržište narkotika i drugih nezakonitih proizvoda, opet u funkciji i u novom izdanju.

Kako javlja AllThingsVice, stranica koja prati tzv. "duboki web", na novoj stranici je već u prodaji širok spektar narkotika.

Prvu verziju "Puta svile" FBI je ugasio u oktobru i uhapsio navodnog administratora. Ipak, pokretači stranice obećali su da će je vratiti. Novi administrator preuzeo je isti način rada kao i prijašnji, na internetu poznat kao Dread Pirate Roberts.

FBI smatra da je uhapšeni Ross Ulbricht bio "mozak" izvornog "Puta svile". Ulbricht je negirao sve optužbe.

Ipak, na Twitter profilu Dread Pirate Robertsa objavljeno je kako "Put svile" opet radi, a AllThingsVice javlja kako na novoj stranici piše "Skrivena stranica je opet podignuta", što je parodija na saopćenje američkog Ministarstva pravde, u kojem je pisalo "Skrivena stranica je ugašena".

Twitter sada bruji prepirkama o ome da li je nova stranica stvarna ili prevara, dok se neki korisnici pitaju koliko će vremena proći prije nego FBI ugasi i ovu stranicu.

Ken Westin, istraživač sigurnosne kompanije TripWire, navodi kako stranica izgleda stvarno te da se čini da je vode iste osobe koje su vodile i prijašnju.

"Ne mogu je ubiti. Ovo će biti igra mačke i miša sa FBI-em", rekao je Westin.

Prva verzija "Puta svile" zaradila je više od 1,3 milijarde dolara u dvije godine, uzimajući procenat od prodaja. Nakon gašenja ove stranice, alternativna tržišta na "dubokom webu" zabilježila su znatan porast saobraćaja.

Stručnjaci navode kako je "Put svile" bio najveća i najpoznatija ovakva stranica, ali da prava opasnost leži u malim i nepoznatim, kojih je sve više, a na njima je moguće kupiti sve – od droge i oružja, pa do ubistava.