Svijet
0

FBI uhapsio vlasnika domene Silk Road, čuvenog crnog tržišta interneta

Klix.ba
Ross William Ulbricht
Ross William Ulbricht
Američke vlasti su u San Francisku uhapsile Rossa Williama Ulbrichta (29), poznatog pod pseudonimom Dread Pirate Roberts, zbog vođenja nezakonite web-stranice, koja je korisnicima, pomoću zaštićene digitalne valute, omogućavala kupovinu oružja i narkotika širom svijeta.

Ulbrichta su pripadnici FBI-a uhapsili zbog povezanosti sa internet trgovinom Silk Roada, a stranica je ugašena odmah nakon hapšenja.

U zapečaćenoj optužbi od 27. septembra, koju je otkrio sigurnosni istraživač Brian Krebs, navodi se da je Ulbricht optužen za zavjeru u trgovini narkoticima, hakersku zavjeru, zavjeru u pranju novca...

Tužioci navode da je on pomagao u trgovini kontrolisanim supstancama od januara 2011. godine pa sve do prošle sedmice. Vlasti su istragom utvrdile da je nekoliko hiljada narko dilera koristilo Silk Road za distribuciju stotina kilograma droge stotinama hiljada kupaca, usput opravši stotine miliona dolara.

Tužioci tvrde i da je Ulbricht u martu ove godine od jednog korisnika Silk Roada tražio da za novac ubije drugog korisnika stranice, koji je prijetio da će otkriti identitete hiljada korisnika stranice. Prema optužbi, on je pristao platiti 150 hiljada dolara za ubistvo.

“Ulbricht je bio spreman koristiti nasilna sredstva kako bi zadržao kontrolu nad stranicom i nezakonitim prihodima koje mu ona stvara", tvrde iz FBI-a. Agenti koji su podnijeli tužbu navode kako nemaju podataka da se ubistvo ikada dogodilo.

U tužbi se citiraju i privatne poruke Ulbrichta i još jednog korisnika, u kojima Ulbricht navodi kako je ranije naručio "čisto ubistvo" za 80 hiljada dolara.

FBI navodi kako su agenti učestvovali u radu Silk Roada te od novembra 2011. napravili više od stotinu tajnih kupovina narkotika od dilera iz više od 10 stranih zemalja.

Oslanjajući se na transakcije korisnika kroz zaštićeni softver i virtualnu valutu Bitcoin, Silk Road je od 2011. postao centar nezakonitih aktivnosti na internetu.

"Silk Road je služio kao rastući bazar crnog tržišta, gdje su se droge i druge nezakonite namirnice i usluge mogle bez problema kupiti i prodati", naveo je Christopher Tarbell, specijalni agent FBI-a, u optužbi.

FBI navodi da je Silk Road ostvario prihod od više od 9,5 miliona Bitcoina, odnosno blizu 1,2 milijarde dolara.

Optužbe za hakersku zavjeru podignute su protiv Ulbrichta jer je stranica korisnicima nudila priliku da kupe softver dizajniran za hakiranje, kao i lažne iskaznice vladinih službenika.

Nakon njegovog hapšenja i gašenja stranice, vrijednost Bitcoina je pala sa 140 na 129 dolara.