Problem sa sigurnošću
0

Popravak PlayStation mreže bi mogao potrajati duže od očekivanog

Sarajevo-x.com
Sonyjeva PlayStation mreža bi mogla biti van funkcije duže nego se očekivalo jer kompanija još uvijek nije riješila problem sa sigurnošću svojih korisnika.

Mreža je trebala biti potpuno u funkciji ove sedmice, ali su zvaničnici kompanije Sony izjavili da još uvijek vrše provjeru sistema. Lični podaci više od 100 miliona igrača su ukradeni za manje od mjesec dana i to nakon dva cyber napada za koje je okrivljen haker koji je povezan sa zloglasnom grupom Anonymous.

Podaci koji su ukradeni hakerskim napadom uključuju email adrese korisnika, datume rođenja, brojeve telefona i adrese stanovanja. Popravak PlayStation mreže će trajati duže jer Sonyjevi zvaničnici nisu bili svjesni punog obima načinjene štete koja je nastala nakon drugog hakerskog napada.

Većina ukradenih informacija je pripadala Amerikancima. Kompanija Sony je kritikovana jer joj je trebalo mnogo vremena da upozori svoje korisnike. Zvaničnici japanskog giganta su policiju obavijestili nakon dva dana, a tek pet dana nakon hakerskog napada su se susreli sa američkim FBI-jem, koji je nakon toga pokrenuo istragu.

Neovlaštena aktivnost je primijećena 19., a prebacivanje podataka sa mreže je uslijedilo 20. aprila, pišu britanski mediji.