Iran
0

Pokrenuta internet-stranica s karikaturama o holokaustu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran je pokrenuo internet-stranicu s karikaturama o holokaustu koji ima za cilj omalovažiti povijesne dimenzije masovnog ubistva Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, javila je u četvrtak novinska agencija Fars.

Internet stranicu holocartoons.com finansira nevladina kulturna fondacija i uglavnom je zasnovan na stripu o holokaustu objavljenom 2008. godine koji sadrži satirične karikature i tekstove u cilju osporavanja holokausta i toga kako Izraelci navodno zloupotrebljavaju tu temu.

U vijesti se navodi da ova internet-stranica, koja se otvara s temom Pink Panther Henryja Mancinija, želi nastaviti s osporavanjem holokausta i pokazati da je "ubistvo šest miliona Jevreja u Drugom svjetskom ratu poznato kao holokaust čista laž", prenosi dpa.

"Ovaj website je posvećen svima koji su ubijeni pod izgovorom holokausta", piše Fars, misleći na Palestince koji su, sudeći po iranskom tumačenju, ubijani pod izgovorom holokausta.

Od islamske revolucije 1979. godine, Iran nije priznao Izrael kao suverenu državu i čak se suzdržava od korištenja imena Izrael, pominjući umjesto toga jevrejsku državu kao "cionistički režim".

Napetosti su dostigle vrhunac 2005. kada je predsjednik Mahmoud Ahmadinejad započeo svoje antiizraelske tirade, nazivajući holokaust "bajkom".

Iran je ugostio konferenciju o holokaustu u Teheranu u decembru 2006., kojoj su prisustvovale poznate antisemitske i neonacističke ličnosti.

Ahmadinejad i ostali iranski zvaničnici tvrde da se, dok se objavljuju uvredljive karikature muslimanskog poslanika Muhammeda i ponižavaju i vrijeđaju osjećaji više od milijarde muslimana u svijetu koje Zapad smatra slobodom štampe, istraga povijesnog događaja smatra zločinom.

Ahmadinejad dalje tvrdi da, čak i ako su nacistička masovna ubistva tačna, odgovorni za taj zločin trebali bi se kazniti ali Izealu se ne treba dopustiti da to koristi kao izgovor da pretvori Palestinu u drugi holokaust.