Organizuju festivale
1

Pokémon GO i Safari Zone postali su magnet za turiste, pojedini gradovi zarađuju milione

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Traganje za digitalnim čudovištima ne može biti uzbudljivije.

Sakupljači Pokémona imaju jedinstvenu priliku igrati omiljenu igru u društvu nekoliko hiljada takmičara iz različitih krajeva svijeta. Festivali posvećeni igri Pokémon Go održat će se u četiri grada tokom prve polovine 2020. godine:

  • Tajvan od 6. do 9. februara, Lantern Festival u Taichungu 
  • St. Louis od 26. do 29. marta, Pokémon GO Safari Zone 
  • Liverpool od 17. do 19. aprila, Pokémon GO Safari Zone 
  • Philadelphia od 8. do 10. maja,  Pokémon GO Safari Zone. 

"U posljednjih sedam godina kompanija Niantic fokusirala se na organizaciju festivala. Korištenjem tehnologije nastaju interaktivna iskustva igrača, potiče se istraživanje, aktivan život i sklapaju nova prijateljstva", naveo je menadžer firme Michael Steranka, zadužen za organizaciju Pokémon Go festivala.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Događaji koje priređuje naša kompanija pozitivno su utjecali na turizam u gradovima gdje su održavani. Uzbudljiva vikend avantura povezuje hiljade ljudi iz različitih krajeva svijeta. Zadivljeni smo zanimanjem takmičara za naš interaktivni program, a rezultat toga su festivali u Liverpoolu, St. Louisu i Philadelphiji.  

Ovo je savršena prilika za ljubitelje igre da se okupe u jednom gradu i dožive ekskluzivni Pokémon Go. Tokom igre dobijat će posebne istraživačke zadatke koji pružaju pristup Legendary Pokémonima. Riječ je o iznimno rijetkim i snažnim stvorenjima koji žive u mitovima ovog zamišljenog svijeta.

Shiny Pokémon imat će svoj debi na najavljenim festivalima. Također, pojavit će se i Pokémoni koji se sreću samo na područjima gdje se festival održava pa će treneri imati neponovljivu priliku da ih uhvate i ponesu sa sobom na drugi kraj svijeta, piše News Week.

Chatot je jedan od značajnijih Pokémona u St. Louis Safari Zoni. Radi se o Pokémonu koji je zastupljen na južnoj polutki planete pa će stanovnici SAD-a konačno imati priliku dodati ga svojoj kolekciji.

Interaktivni događaji koji organizira Niantec imali su pozitivan ekonomski utjecaj na gradove domaćine. Procjenjuje se da su Chicago, Montreal i Dortmund zahvaljujući Pokémon Go festivalima ostvarili ukupan prihod od 249 miliona dolara.