Tehnologija
40

Pokažite znanje iz područja razvoja aplikacija, prijavite se na takmičenje FITCC

Klix.ba
Projekat pod nazivom FITCC (FIT Coding Challenge) se i ove godine, već po šesti put za redom, organizuje na Fakultetu informacijskih tehnologija Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, a sve sa ciljem okupljanja i promovisanja talentovanih srednjoškolaca i studenata koji posjeduju zavidna znanja u području razvoja savremenih aplikacija.

Kao i ranijih godina, FITCC će svoja vrata otvoriti studentima drugih fakulteta, te učenicima srednjih škola sa područja cijele BiH i susjednih država.

U odnosu na prethodna takmičenja, učesnici ovogodišnjeg FITCC-a će zasigurno primijetiti značajne organizacijske novitete koji se prije svega odnose na kategorije takmičenja, te nagrade koje je organizacijski odbor zajedno sa kompanijama koje podržavaju takmičenje osigurao za najuspješnije.

Svi prijavljeni takmičari (timovi) svoje ideje i implementacijske sposobnosti mogu iskazati kroz neke od sljedećih kategorija:

  1. Game Challenge
  2. Inovation Challenge
  3. Programming Challenge

Prijavljeni takmičari u jednoj od prve dvije kategorije svoje ideje mogu implementirati sve do datuma određenih pravilima pojedinih kategorija, nakon čega će finalne radove predati putem oficijelne stranice takmičenja.

U zavisnosti od broja i kvaliteta radova, stručni žiri sastavljen od predstavnika fakulteta, sponzora i stručnjaka iz prakse, će za svaku kategoriju odabrati najbolje radove koji ulaze u finalni krug takmičenja i koji će biti prezentovani 06. juna 2014. godina u prostorijama Fakulteta informacijskih tehnologija. Nagrada za najbolje radove u prve dvije kategorije je PlayStation 4.

Za razliku od spomenutih, takmičari će u posljednjoj kategoriji svoje znanje demonstrirati na dan finala, nakon čega će odmah biti proglašeni najuspješniji.

Kao i ranijih godina, organizacijski tim FITCC-a je za sve zainteresovane učenike i studente obezbijedio besplatne kurseve iz oblasti programiranja igara koji se već par nedjelja intenzivno održavaju na Fakultetu informacijskih tehnologija.

O značaju FITCC-a dovoljno govori i lista sponzora koju, prema do sada potvrđenim informacijama, sačinjavaju neke od najeminentnijih svjetskih i BiH kompanija u području IT-a, a to su: Microsoft, BH Telecom, Disti, Authority Partners, Mistral Technologies, PluralSight, Syncfusion i drugi.

Pored izuzetno vrijednih nagrada, finalnom dijelu takmičenja će prisustvovati i veliki broja poslodavaca, što predstavlja idealnu priliku za prezentovanje novih ideja i poslovni angažman.

Više informacija o kompletnom događaju možete pronaći na oficijelnom sajtu takmičenja. Bitno je pomenuti da finalnom dijelu takmičenja, odnosno prezentaciji najboljih radova mogu prisustvovati svi zainteresovani.