Tehnologija
524

Studenti mostarskog FIT-a u finalu takmičenja Imagine Cup u Seattleu

Klix.ba
Microsoft je danas objavio listu timova koji su se plasirali u finale globalnog Imagine Cup 2014 takmičenja, a mjesto među samo 35 timova iz cijelog svijeta izborio je i tim sastavljen od studenata sa Fakulteta informacijskih tehnologija pri Univerzitetu "Džemal Bijedić" Mostar.

Studenti sa FIT-a, Amra Buljubašić, Ema Begulić, Hamza Sabljaković, Samir Šupčić, te mentor Mohamed El-Zayat, asistent na FIT-u, nakon pobjede na lokalnom Imagine Cup 2014 takmičenju u Bosni i Hercegovini sa projektom pod nazivom "Chemicalium" u kategoriji inovacije, krajem jula otputovat će na veliko finale takmičenja u sjedište Microsofta, Redmond/Seattle.

Projekt "Chemicalium" kroz prateću Windows Phone aplikaciju omogućava učenje hemije korištenjem pametnih telefona i NFC tehnologije te sam proces učenja čini zabavnijim, a studenti sa FIT-a se nadaju da će upravo korištenjem njihove aplikacije mladi dobiti mogućnost da brže nauče osnove hemijskih spojeva.

"Imagine Cup takmičenje za Microsoft ima veliki značaj jer omogućava studentima da pokažu svoja znanja i inovativnost na globalnom nivou, te steknu iskustva koja im mogu pomoći da ostvare svoje snove. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da će naša zemlja i ove godine imati predstavnike na najvećem tehnološkom studentskom takmičenju u svijetu te na izrazito uspješnu saradnju sa Fakultetom informacijskih tehnologija iz Mostara", rekao je Omar Krivošija, direktor Microsoft ureda u Bosni i Hercegovini.

Kroz Imagine Cup takmičenje, koje je pokrenuto 2003. godine, do sada je prošlo preko 1,75 miliona studenata iz preko 190 zemalja, dok u ovogodišnjem finalu 35 timova predstavljaju ukupno 34 zemlje. Vrijedi napomenuti da Imagine Cup 2014 takmičenje nudi tri glavne kategorije: igre, inovacije i društvena odgovornost, uz „Imagine Cup izazove“ koji se odnose na razvoj aplikacija za Office, Windows Store i Windows Phone aplikacije, korištenje Visual Studio Online servisa itd.

Fond nagrada procijenjen je na preko milion američkih dolara, pa će tako kroz glavne kategorije takmičenja pobjednici osvojiti po 50.000 dolara, dok su za pobjednike „Imagine Cup izazova“ obezbijeđene nagrade u rasponu od 1.000 do 5.000 dolara.

Finale Imagine Cup 2014 takmičenja održava se od 29.07. do 02.08.2014. godine u Seattelu. Više informacija o ovogodišnjim finalistima i samom takmičenju možete pronaći ovdje.

Više informacija o samom takmičenju moguće je pronaći na zvaničnoj web-stranici www.imaginecup.com.