Tvrdnje inžinjera
0

Pohranjivanje velikih količina energije će biti moguće

Sarajevo-x.com
Inžinjer Donald Sadoway je na konferenciji TED (Tehnologija, zabava i dizajn) u Californiji, koristio staru školsku tablu da bi ispisao formulu za tečnu bateriju koja će, prema njegovim očekivanjima, izmijeniti sistem upotrebe energije.

"Kako stvari stoje, potreba za električnom energijom je velika i stalno se moraju smišljati načini da se nadomjesti potražnja za energijom", obratio se Sadoway publici na konferenciji.

Jeftine baterije od tečnog metala mogle bi čuvati energiju iz solarnih panela, generisati energiju od vjetra i vode i sačuvati je za vrijeme kada bude najpotrebnija. Baterija bi promijenila sistem prema kojem se danas vodimo, a to je da se energija koju dobijemo mora potrošiti sada ili zauvijek izgubiti.

"Baterija je uređaj koji će omogućiti čuvanje energije i moći će osigurati energiju sakupljenu od sunčeve svjetlosti čak i kad nema sunca", obrazložio je Sadoway.

Sadoway i njegov tim studenta sa Instituta za tehnologiju u Massachusettsu su toliko sigurni u svoj izum da su pokrenuli Korporaciju za pravljenje baterija od tečnog metala i planiraju napraviti kontejnere - baterije koji će imati dovoljno energije za potrebe 200 domaćinstava.