Tehnologija
417

Pogledajte kako izgleda superbrzi motocikl sarajevskih studenata

Klix.ba
Studenti i asistenti Mašinskog fakulteta u Sarajevu krenuli su sa razvojem superbrzog motocikla vrhunskih performansi. Radi se o dizajniranju i konstruisanju motocikla vrhunskih performansi uz pomoć računarskih programa za 3D modeliranje i konstruisanje (CAD software-i), a koji bi se, kada bi za to postojala sredstva, mogao u potpunosti izraditi.

Osim softwera, studenti koriste i takozvanu Cloud tehnologiju koja podrazumjeva da se sve radi online i u svakom trenutku svim članovima tima omogućen je pristup radovima drugih članova tima.

Projekat kojem su dali naziv "PINKI" podrazumijeva potpuno konstruisanje svih dijelova motocikla, njihovo 3D modeliranje i na kraju rendisanje da bi se dobio realan izgled motocikla. Za sada je razvijeno oko 800 pojedinačnih dijelova motora koji se odnose na glavni ram, "V" motor motocikla, prenos i točkove sa kočionim sistemom i sistemom prenosa snage.

U budućnosti se nastavlja sa razvojem turbina, NOS-a, carburatora, izduvne grane, usisa, interkolera, hladnjak-a, itd. U projektu učestuju studenti: Adi Pandžić (Pax) vođa projekta, Matej Pezer, Asim Ćosić, Adnan Tiro, Arnel Hero i Admir Šupić, te asistenti Vahid Avdić i Adis Muminović.

"Ovo je još jedan pokazatelj da su naši studenti itekako sposobni rješavati kompleksne probleme koje može ponuditi današnje inžinjerstvo uz malo volje za vannastavni rad i uz pomoć asistenata. Kroz projekat studenti stiču iskustva potrebna za kasnije zaposlenje kao što je rad u timu, kolaboracija, rad pod pritiskom, ispunjavanje rokova, a sve su to iskustva koja se ne postižu kroz redovan studij", smatraju ovi mladi inovatori.

Zbog slabe opremljenosti laboratorija i nemogućnosti odvijanja praktične nastave na fakultetima, studenti su se okrenuli razvoju virtualnih modela i konstruisanju uz pomoć računara. Poznato je da svaki veliki proizvođač automobila prije nego izbaci određeni model automobila prvo uradi i tržištu prezentuje virtualne modele i rendere automobila.

Softweri za 3D modeliranje i dizajn omogućavaju virtualnu izradu svakog pojedinačnog dijela motora i njihovo spajanje u konačan sklop. Na ovaj način studentima je omogućeno da u potpunosti spoznaju i razumiju konstrukciju motora i svaki njegov dio. Također, na ovaj način stječu praksu rada u softwerima čije je poznavanje danas veoma traženo. Veliki broj studenata u BiH kasnije pronalazi zaposlenje baš u oblasti 3D modeliranja prije svega za njemačku auto industriju.

Po završetku projekta nekoliko studenata iskoristit će projekat za definisanje tema završnih radova. Na razvijenim 3D modelima mogu se vršiti razne simulacije i analize kao što su naponska i deformaciona analiza, analiza i simulacija obrstrujavanja zraka pri vožnji, računanje koeficjenta otpora kretanja i sl.

Pozvali su studente tehničkih fakutleta u BiH da im se pridruže njihovoj Facebook stranici i predlože projekat na kojem žele raditi, a studenti Mašinskog fakulteta će im pomoći u izradi njihovih ideja.