Za rad i zabavu
2

Poco ušao na novo tržište, ovo je njegov prvi tablet

D. B.
Xiaomijev brend Poco je prije nekoliko dana predstavio svoj prvi tablet pod nazivom Poco Pad.

Poco Pad je dizajniran za rad i zabavu, ali nije baš u potpunosti novi uređaj. Zapravo, riječ je o uređaju koji ima veliku sličnost s tabletom Redmi Pad Pro.

Pad posjeduje 12,1-inčni LCD ekran 2.5K rezolucije sa 68 miliona boja i frekvencijom osvježavanja od 120Hz. Maksimalna svjetlina iznosi 600 nita, a na nižim nivoima korisnici mogu uživati u iskustvu korištenja bez treperenja zahvaljujući DC zataminjivanjeu.

Iz Poca kažu da je tablet optimizovan za rad i zabavu, tako da su odabrali format 16:10, koji predstavlja dobar balans između dvije namjene. Tablet ima četiri zvučnika s Dolby Atmos tehnologijom, a ekran podržava i Dolby Vision za veći kvalitet slike prilikom prikazivanja videa.

Uređaj napaja baterija kapaciteta 10.000 mAh, koja bi trebala podržati najmanje 16 sati konstantnog prikazivanja videa. Puni se pomoću 33W punjača, a punjenje u trajanju od 15 minuta dovoljno je za 26 sati slušanja muzike.

Poco Pad pokreće Qualcommov Snapdragon 7s Gen 2 procesor, koji je korišten za smartphone Poco X6. Uparen je s 8 GB RAM-a i 256 GB interne memorije, no podržava i microSD karticu do 1.5 TB memorije.

S obzirom na činjenicu da je riječ o Xiaomijevom proizvodu, tablet koristi HyperOS, koji nudi neke sjajne funkcije u kombinaciji s mobitelom s istim OS-om. Moguće je prikazivati ekran mobitela na tabletu, kao i korištenje "drag and drop" funcije između dva uređaja. Također, na raspolaganju je i opcija shared clipboard za istu stvar. Tablet se može povezati s mobitelom jednim brzim dodirom.

Poco Pad ima elegantno metalno kućište debljine 7,52 mm i težak je 571 gram, a dolazi u sivoj i plavoj boji.

Brend je pripremio i Poco Pad Cover za dodatnu zaštitu, no oni koji planiraju koristiti tablet za rad, mogu dobiti i Poco Pad Keyboard tastaturu. Također, tu je i Photo Smart Pen pametna olovka za kreiranje zabilješki i crtanje.

Cijena tableta iznosi 300 dolara tokom promotivnog perioda, nakon čega će "skočiti" na 330 dolara. Za tastaturu je potrebno izdvojiti 80 dolara, za Pen 60, a za osnovnu masku 20 dolara.