Tehnologija
0

Planovi Intela i Asusteka za proizvodnju jeftinog laptopa

Sarajevo-x.com
One Laptop Per Child
One Laptop Per Child
Intel je razradio plan za udruživanje snaga sa Asustekom, najvećim proizvođačem matičnih ploča, kako bi napravili laptop koji će koštati oko 200 dolara, a bio bi namijenjen za edukaciju djece u zemljama u razvoju.

Intel, koji je vodeći proizvođač čipova, distribuirao je laptope djeci u zemljama trećeg svijeta već godinama, ali ih nije stavio u masovnu proizvodnju kao što je to ideja i plan fondacije "One Laptop Per Child" (jedan laptop za jedno dijete).

Intelov i Asustekov jeftini PC bio bi pravi laptop, ali najslabiji koji proizvode. Sa druge strane OLPC laptopi su napravljeni od bijele i zelene plastike baš za djecu, mogu se pokretati i kad nema struje i koštaju oko 180 dolara.

Intelov i Asustekov potez dolazi nakon što je OLPC fondacija objavila prošli mjesec da očekuju početak isporuke miliona jeftinih laptopa u oktobru. Analitičari smatraju da bi ovaj ambiciozni potez mogao oblikovati i ubrzati kompjutersku industriju u zemljama u razvoju.

Intel-Asustek laptop će koristiti najslabiji mikroprocesor, koristit će ili disk ili flash memoriju. Ekran će biti između 7 i 10 inča te će imati bežični internet.

Jedan će koštati 200 dolara, a desktop verzija bi koštala 400 ili 500 dolara..