Ima novi dizajn
11

Pixel 8a je najpristupačniji član Googleove porodice smartphonea

D. B.
Google je prošle sedmice predstavio smartphone Pixel 8a, koji je postao najnoviji dodatak u A seriji uređaja, ali i najpristupačnija opcija iz ponude Pixel 8 modela.

Pixel 8a posjeduje poboljšani dizajn u odnosu na prethodnika i bliži je skupljim modelima Pixel 8 i Pixel 8 Pro. Oštrih ivica više nema jer su zamijenjeni zaobljenim uglovima, plastični stražnji panel i aluminijski okvir imaju glatku mat teksturu, dok prednja strana sadrži Corning Gorilla Glass 3 staklo. Smartphone je otporan na vodu i prašinu po IP67 standardu, dok iz Googlea kažu da je najizdržljiviji model iz A serije dosad.

Pixel 8a je moguće kupiti u četiri boje, a to su Bay, Aloe, Porcelain i Obsidian. Dobio je novi 6,1-inčni OLED ekran rezolucije 1.080 x 2.400 piksela i frekvencije osvježavanja od 120Hz, dok maksimalna svjetlina iznosi 1.400 nita. HDR sadržaj prikazuje s maksimalnom svjetlinom od 2.000 nita.

Smartphone na stražnjoj strani ima dvije kamere, glavnu od 64 i ultraširoku od 13 MP. Naprijed je selfie kamera od 13 MP, a sve mogu snimati video rezolucije 4K pri 30 fps, no stražnje nude i 4K 60fps opciju.

Korisniku je na raspolaganju i takozvani astrophotography timelapse, 240 fps slow motion mod, stabilizacija vide, Cinematic Pan, 5x digitalni zoom, optička stabilizacija slike glavne široke kamere i drugo. Što se tiče softverskih funkcija, tu su Magic Editor, Best Take, Magic Eraser, Photo Unblur, Face Unblur, Real Tone, Top Shot, Live HDR+ i Ultra HDR.

Pixel 8a napaja Googleov Tensor G3 procesor sa sigurnosnim koprocesorom Titan M2. Dostupno je 8 GB LPDDR5x RAM-a u kombinaciji sa 128 ili 256 GB UFS 3.1 interne memorije.

Mobitel napaja baterija kapaciteta 4.492 mAh, koja omogućava rad uređaja duži od 24 sata te podržava 18W žičano brzo punjenje i Qi bežično punjenje.

Pixel 8a dolazi s Androidom 14, a osigurano je sedam godina nadogradnji OS-a, sigurnosnih i Feature Drop nadogradnji. Također, dobio je druge ekskluzivne Googleove funkcije, kao što su Circle to Search, Pixel Cell Asist, Audio Emoji i Gemini.

Dio uređaja su stereo zvučnici, u ekran je integrisan senzor za otisak prsta, a također podržava Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.3 i USB 3.2 povezivost, kao i NGC te SIM (nano + eSIM).

Model sa 128 GB interne memorije košta 549 eura, dok je za model s 256 GB memorije potrebno izdvojiti 609 eura.

Vezani članci