Tehnologija
0

Pet stvari koje sigurno niste znali o Googleu

Sarajevo-x.com/AskMen
Američka kompanija Google predstavlja sinonim za Internet, i to s punim pravom, budući da se radi o majci svih internet pretraživača. Magazin Fortune je Google također proglasio najpoželjnijom kompanijom za rad, a u redovima koji slijede saznajte nekoliko zanimljivih detalja o jednoj od najuspješnijih kompanija na svijetu.

Google troši 72 miliona dolara na hranu za zaposlenike

Google, dakle, troši otprilike 7.530 dolara na svakog Googlera (izraz koji Google koristi za identifikaciju zaposlenika), ali tačni podaci variraju zavisno od lokacije, budući da se Google carstvo raširilo po cijelom svijetu.Tako zaposlenici u sjedištu Googlea u Kaliforniji, poznatijem kao Googleplex, svakodnevno uživaju u najmanje dva besplatna obroka iz 11 različitih gurmanskih kafeterija. Pored kafeterija, Google svojim zaposlenicima nudi i mogućnost uživanja u bezbroj snack barova s raznovrsnom ponudom zdravih jela.

Vjerovali ili ne, ovdje možete i oprati svoj automobil i promijeniti ulje, pa tako i ne čudi što je ovo radno mjesto iz snova koje, između ostalog, nudi usluge šišanja, masiranja, učenja stranih jezika, hemijskog čišćenja i uslugu liječnika. Ako se vaš kućni ljubimac osjeća usamljeno kod kuće, uvijek ga možete dovesti na posao, jer Googleu to ne smeta.

Google se prvobitno zvao BackRub

Ono što je u januaru 1996. godine započeto kao istraživački projekat Larryja Pagea, tada 24-godišnjeg studenta sa Stanforda, i 23-godišnjeg studenta Sergeyja Brina, danas je najpopularniji internet pretraživač na svijetu, kojeg su Page i Brin prvobitno zvali BackRub. 1998. godine slavni dvojac je, srećom, odustao od nadimka s seksualnim prizvukom i smislio novo ime "Google". Riječ "google" je postala tako uobičajena, te se našla u mnoštvu rječnika 2006. godine, a označava radnju korištenja Googleovog internet pretraživača u cilju prikupljanja informacija putem Interneta.

Google gubi 110 miliona dolara godišnje zbog opcije "Osjećam se sretnim!"

Na naslvnoj stranici Googlea nema se šta puno vidjeti i možda je upravo jednostavnost jedan od ključnih faktora Googleovog uspjeha. Kada koristite Google, ponuđene su vam dvije opcije: “Google Pretraga” ili “Osjećam se sretnim!”.Kada kliknete na prvu opciju izlistaju vam se rezultati pretrage, ali, kad izaberete drugu opciju, automatski vas redirektuje na prvi rezultat pretrage i zaobilazi cjelokupnu listu rezultata koju vam ponudi ovaj internet pretraživač. Cilj je korisniku omogućiti brzu konekciju na tačno određenu stranicu koju i traži, uz uštedu vremena koje bi normalno oduzeo beskonačan pregled svih dobivenih rezultata.

Upravo zato što opcija “Osjećam se sretnim!” zaobilazi sve reklame, procjenjuje se da Google svake godine gubi otprilike 110 miliona dolara, kada su u pitanju prihodi od oglašavanja. Sigurno se pitate zašto bi bilokoja od Fortune 500 kompanija dozvolila takvo nešto? Uprava Googlea smatra da je vrlo lako postati opsjednut stvaranjem novca, te da opcija "Osjećam se sretnim!" služi kao podsjetnik da tu rade razumne i realne osobe.

Google ima smisao za humor

Ovaj gigant također nudi punu podršku za neobične jezike poput klingonskog. Ako se zaista želite uvjeriti u Googleov smisao za humor otipkajte "french military victories" ("francuske vojne pobjede") i kliknite na opciju "Osjećam se sretnim!”. Rezultati će vas sigurno nasmijati.

Google skenira vaše emailove

Ništa u životu ne može biti savršeno ili bez kontroverzi, pa tako ni Google nije izuzetak. Google skenira vaše emailove (u Gmailu) preko procesa poznatog kao "izvlačenje sadržaja". Svi emailovi koje primate i šaljete se skeniraju u potrazi za specifičnim ključnim riječima u svrhu ciljanog oglašavanja. Google Street je također pod udarima kritike javnosti zbog povrede privatnosti. Ova usluga pruža fotografije ulica širom svijeta u visokoj rezoluciji, te su u bezbroj slučajeva neke osobe uhvaćene kako čine "sumnjive" radnje. Kada je u pitanju satelit, Google Earth je također trn u oku mnogim državama zbog postojećih sigurnosnih rizika, kada su u pitanju detaljni satelitski prikazi različitih lokacija na našoj planeti.