Tehno retrospektiva
14

Pet najspektakularnijih robota izumljenih u 2018. godini

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ova godina je bila prilično plodna kada je riječ o tehnološkom razvoju, ali su tokom 2018. godine predstavljeni i neki ozbiljno "jezivi" roboti koji su nevjerovatno sofisticirani i slični ljudima.

RT vam donosi spisak od pet najnaprednijih robota koji su izumljeni u IT laboratorijama širom svijeta u 2018. godini.

Atlas

U skladu s njihovom reputacijom i dugogodišnjom tradicijom, robotska inžinjerska kompanija Boston Dynamics oduševila je sve ljude otkrivanjem novih mogućnosti njihovog najnovijeg modela.

U oktobru je otkriveno da njihov najnoviji robot Atlas može skakati stepenicama bez gubitka brzine, trčati na neravnim površinama, brzo se dignuti nakon što je oboren, skakati i unazad se kretati.

CIMON

CIMON, što je skraćenica od "Crew Interactive MObile companioN", je novi robot koji košta šest miliona dolara. Robot koji ima izgled plastične kugle veličine košarkaške lopte je dizajniran da poboljša efikasnost posade i moral u dugim svemirskim misijama, a zapravo je predstavlja neki vid igraće konzole.

Robot koji pleše

Robot u obliku psa koji je ranije ove godine predstavljen i koji ima sposobnost otvoranja vrata nedavno se pojavio u "upgrade" varijanti koja može i plesati. Živimo u dobu koje nam donosi hiperprodukciju robota koji bukvalno mogu vršiti mnoge operacije koje može i čovjek.

Humanoidni robot Kengoro

Ove godine smo se upoznali i s najnovijim modelom humanoidnog robota nazvanog Kengoro kojeg su stvorili istraživači s Univerziteta u Tokiju. Uz 174 zgloba koje pokreće 116 motora i sistem hlađenja koji podsjeća na ljudsko znojenje, robot može napraviti skoro sve pokrete kao i čovjek.

ANYmal

Laboratorija iz Zuricha nedavno je predstavila sopstvenu verziju psa koji može otvoriti vrata. Zovu ga ANYmal i on je u stanju pozvati lift, otvoriti vrata i pokupiti smeće.

Vezani članci