Na devet jezika
51

Papa Franjo ima više od 40 miliona pratilaca na svojim Twitter računima

Klix.ba
Papa Franjo je među najaktivnijim i najpopularnijim poznatim ličnostima na Twitteru. Odnedavno ima više od 40 miliona pratilaca na svim svojim Twitter računima na devet jezika, pohvalila se Sveta Stolica.

Popularni Franjo, vrhovni poglavar 1,3 milijarda katolika na planetu koji objavljuje poruke vjerskog sadržaja, po broju pratilaca je blizu aktuelnoga američkog predsjednika Donalda Trumpa koji ima 40,3miliona, no prilično daleko iza bivšega, Baracka Obame koji ih ima više od 95 miliona.

Ispred Svetog Oca su i pjevačica Katy Perry (104 miliona pratilca) te kanadska pop zvijezda Justin Bieber sa 102 milona.

U posljednjih godinu dana na papin se Twitter račun predbilježilo još devet miliona ljudi. Riječ je o "anonimnim ljudima, kršćanima ili nekršćanima, političkim čelnicima ili predstavnicima kulture", stoji u saopćenju Vatikana.

Najposjećeniji je Papin Twitter na španskom jeziku koji prati 14,6 miliona ljudi, a potom onaj na engleskom s 14 miliona sljedbenika.

Potom su računi na talijanskom (4,6 miliona), portugalskom (tri miliona), poljskom (oko 953.000) i francuskom (944.000).

Zanimljiv je interes za račun Pape Franciscusa na latinskom jeziku koji ima više od 843.000 sljedbenika, više od onog na njemačkom i arapskom.

Prvi papinski Twitter račun otvorio je prije gotovo pet godina Franjin prethodnik papa Benedikt XVI. Na Instagramu papu Franju slijedi pet miliona osoba, a riječ je većinom o mladim ljudima.