Tehnologija
0

Pametnim čipom protiv hronične boli u leđima

Sarajevo-x.com
Australski naučnici su razvili revolucionarni sitni čip koji, kada se implantira u kičmeni stub, blokira signale za bol sprječavajući ih da stignu do mozga.

Sićušni uređaj prati nerve kojim se prenose signali za bol i "ispaljuje" električne impulse jačine do deset volti, koji blokiraju nepoželjne signale prije nego što stignu do mozga.

Čip koji se zove "Implantable Neuro Sensing and Stimulation" ili jednostavno INS2 je razvijen između 2008. i 2010. godine na istraživačkom institutu NICTA u Sidneju. Testovi na ljudima će biti izvršeni početkom sljedeće godine.

Postojeći implantati su veličine glave šibica. Naučnici kažu da je njihova minijaturna verzija sličnog uređaja mnogo efikasnija i pouzdanija, jer ga je moguće implantirati veoma blizu kičmi.

Sićušni implantat se sastoji od dva pametna čipa ugrađena u uređaj smješten u kućište sa integrisanim električnim žicama.

Uređaj se implantira na ciljani nerv, a njime upravlja unutrašnji kompjuterski procesor kojeg napaja baterija veličine SIM kartice. Uređaj je moguće ponovo napuniti bežičnim putem, tako da nema potrebe za spoljašnjim žicama. Uređaj INS2 je moguće podešavati kako bi se djelovalo na različite nivoe bola.

Naučnici tvrde da uređaj može imati širok spektar primjene i pored liječenja hronične boli u leđima, a mogao bi se koristiti za blokiranje boli uzrokovane oštećenjem nerava, te kod pacijenata koji pate od migrene. Ima potencijal i da pomogne u kontroli epileptičnih napada i tremora uzrokovanog Parkisonovom bolešću.

NICTA planira formiriti novu kompaniju u Sidneju pod nazivom "Saluda Medical", koja će prodavati ovaj implantat.