Po načinu hoda
1

Pametni telefoni bi uskoro mogli otkrivati jeste li previše popili alkohola

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nije uvijek lako znati jeste li popili previše alkohola, no vaš pametni telefon mogao bi vam pomoći u tome i to mjerenjem promjena u načinu na koji hodate.

Ove informacije mogle bi pomoći ljudima da smanje unos alkohola i spriječi vožnju u alkoholiziranom stanju, kazali su istraživači s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pittsburghu.

Istraživač i liječnik hitne pomoći Brian Suffoletto i njegov tim pronašao je 22 volontera u dobi od 21 do 43 godine. Dali su im po sat vremena za konzumiranje koktela u kome je bilo dovoljno votke za stvaranje dva promila alkohola u krvi što je puno više od dozvoljenih 0,8 promila za vozače u SAD-u.

Potom su pametne telefone fiksirali na donji dio leđa svakog volontera i sedam sati testirali nivo alkohola u krvi i sposobnost hodanja po iscrtanoj ravnoj liniji.

Trebali su napraviti deset koraka u jednom smjeru, okrenuti se i deset koraka nazad.

Suffolettov tim primijetio je da je u 90 posto slučajeva, došlo do promjene u hodu volontera koristeći akcelerometre pametnih mobitela te su precizno mogli predvidjeti kad je koncentracija alkohola u dahu volontera prešla dozvoljeno ograničenje.

"Ova kontrolirana laboratorijska studija pokazuje da naši telefoni mogu biti korisni za prepoznavanje funkcionalnih oštećenja povezanih s alkoholom. Imamo snažne senzore koje nosimo sa sobom gdje god idemo. Moramo naučiti kako ih koristiti kako bi najbolje služili javnom zdravstvu. Na ovaj način može se upozoriti neko ko nije ni svjestan da je u alkoholiziranom stanju te ga spriječiti da takav vozi", rekao je Suffoletto.

Istraživači kažu da je studija koja je objavljena danaas u časopisu Journal of Studies on Alkohol and Drugs "studija dokazanog koncepta" koja "pruža temelj za buduća istraživanja upotrebe pametnih telefona za otkrivanje koliko je osoba u alkoholiziranom stanju".