Tehnologija
0

Pametni novčanici vas sprječavaju da previše trošite

Sarajevo-x.com
Novogodišnji praznici su veoma blizu, pa je vrlo lako izgubiti kontrolu nad trošenjem novca. Američki izumitelj John Kestner je riješio ovaj problem izumivši "pametne" novčanike koji vas upozoravaju da imate malo novca.

Jedan od novčanika "Proverbial" se smanjuje kada vaš bankovni račun postane gotovo prazan, kako bi vas spriječio da trošite.

Drugi posjeduje šarke zbog kojih je sve teže otvoriti novčanik kada imate malo novca, dok treći vibrira svaki put kada ga upotrebljavate.

Svrha sva tri novčanika je da naše društvo 21. stoljeća, koje nema mnogo novca, redovno podsjeća da trošimo teško zarađeni novac. Stoga oni mijenjaju svoju veličinu u odnosu na bankovni račun vlasnika, piše "Daily Mail".

"Novčanici su još uvijek u fazi prototipa, a ukoliko banke i mušterije pokažu interes za njih, vrlo brzo će se naći u masovnoj proizvodnji", rekao je Kestner.

Sva tri novčanika u sebi imaju mali kompjuter, koji se koristi Bluetooth vezom kako bi putem mobilnog telefona svog vlasnika pristupio internetu i sakupio informacije o njegovom bankovnom računu. To znači da je novčanik konstantno updateovan informacijama o količini novca svog vlasnika, te da na osnovu toga i djeluje.

Novčanik "Mother Bear" je dobio ovo ime jer odlično čuva novac, a dizajniran je i da potakne svog vlasnika da štedi. Što je manje novca u njemu, novčanik je sve teže otvoriti. Kada vlasnik nema više novca na računu, novčanik je nemoguće otvoriti.

"Peacock" novčanik "naraste" i "smanji se" u zavisnosti od količine novca koju njegov vlasnik posjeduje. Na početku mjeseca, novčanik je veći zahvaljujući mahaničkoj ruci u njegovoj unutrašnjosti, dok se na kraju mjeseca drastično smanji.

Treći novčanik se naziva "Bumblebee". U sebi ima vibracioni motor koji vibrira prilikom svake transakcije, bilo da se plaća putem interneta ili kreditnom karticom. Što je veća transakcija, vibracija je jača i duža, čime upozorava vlasnika koliko je novca potrošeno.

Proverbial Wallets from John Kestner on Vimeo.