Tehnologija
4

Ovo su najnovije glasine o Appleovom iPhoneu 6

Klix.ba
Svima je već poznato da će Appleov iPhone 6 uskoro ugledati svjetlo dana. U proteklih nekoliko mjeseci su se pojavile brojne glasine o njegovim mogućnostima, specifikacijama datumu dolaska na tržište i slično.

Appleov iPhone 6 trenutno ima dvije verzije, 4,7 i 5,7-inčna verzija. Oba mobitela su dobila Retina ekrane, no, njihova rezolucija još uvijek nije poznata. Spekuliše se da se radi o rezoluciji 1704x960 piksela. Veći ekran je navodno suptilno zaobljen, ne kao kod LG-jevog G Flexa.

Dizajn samog mobitela će biti drugačiji u odnosu na prethodnike. Poboljšanja LCD-a su rezultirala tanjim uređajem, tako da se može očekivati da bude tanak poput iPad Aira. Nacrti objavljeni na internetu otkrivaju da će njegova širina iznositi 66, a debljina 7 mm.

Prema fotografijama koje su se pojavile na internetu, jasno je da će iPhone biti tanji od prethodnika. Imat će istu šemu boja kao i iPad Air, a imat će i zaobljene ivice zbog čega će ga biti lakše držati u ruci.

Novi iPhone pokreće A8 procesor, baš kao i sve Appleove tablete. Tanki dizajn znači da nije lako smjestiti veliku bateriju, pa se umjesto toga može očekivati štedljiv procesor i operativni sistem iOS 8.

Operativni sistem iOS8 donosi nove mogućnosti uređivanja fotografija. Potpuna kontrola kamere je omogućena, tako da se može očekivati i odgovarajući senzor. Spekulisalo se da će novi iPhone imati kameru od 13 megapiksela, ali se Apple vjerovatno odlučio sa kameru od 8 megapiksela, čija će sočiva imati bolje performanse u uvijetima slabe svjetlosti. Fotografije će također biti kvalitetnije zbog elektronske stabilizacije slike.

Što se tiče dolaska na tržište, spekuliše se da će veći iPhone 6 biti odgođen za početak 2015. godine, ali je gotovo sigurno da će Apple ponuditi nešto novo prije kraja ove godine.

Tradicionalno, Apple novi iPhone predstavlja u septembru, a najave se mogu očekivati krajem augusta.