|

Ovaj bh. proizvod mogao bi zamijeniti USB memoriju

Ovaj bh. proizvod mogao bi zamijeniti USB memoriju
469
Piše: Irvin Pekmez
16.2.2015. u 20:25
96
komentara
469

dijeljenja
Iako alternativa USB memoriji na prvu zvuči kao naznaka revolucije u načinu kako prenosimo podatke, upravo bi tu revoluciju moga izvesti grupa bosanskohercegovačkih entuzijasta.


Riječ je o WiKeyju, malom cloud uređaju kojega Adel Miljković i njegov kolega Nandino Galijašević nazivaju zamjenom za običnu USB memoriju koja bi trebala pružiti sigurnost vašim podatacima i obezbjediti brzinu spremanja.

"WiKey pruža kompatibilnost sa mobilnim uređajima te ostale funkcije koje ga čine unikatnim poput praćenja dnevne fizičke aktivnosti te kontrolisanje pametnih kućanskih aparata i web servisa", rekao je Miljković za Klix.ba koji je dodao da se njihov mali tim kasnije proširio za tri osobe."To smo uradili radi bolje raspodjele obaveza i efikasnosti u radu", rekao je Miljković koji je ujedno i idejni tvorac WiKeyja.

"Iako mi se ta ideja već duže vremena 'vrti' po mislima nisam bio okružen pravim timom ljudi da to kvalitetno i na svjetskom nivou odradimo", objasnio je Miljković.Svi oni zajedno WiKey smatraju boljim riješenjem za prenos podataka od USB-a iz razloga što mu istovremeno može pristupiti više korisnika.

"To je odlično za poslovne sastanke, a činjenica da je otporan na padove i vodu predstavlja veliki pomak u poređenju sa standardnom USB memorijom", objasnio je Miljković koji želi biti primjer i dokaz da u Bosni i Hercegovini nije sve u pustim pričama, već da se sa pravim timom, mnogo truda i volje "može realizirati svaka ideja koliko god ona bila luda".Tim iza WiKeya trenutno radi na kampanji sakupljanja potrebnih prihoda preko start-up stranice Indiegogo, a kako bi razvili proizvod i kompaniju

"Nama je trenutno najbitnije da nas prepoznaju strani mediji. To bi nam omogućilo brz i stabilan rast prihoda za razvoj kampanje iako se već javilo velik broj potencijalnih investitora koji bi bili odvojeni od crowdfunding metode", zaključio je Miljković koji budućnost vidi u serijskoj proizvodnji ovog malog cloud uređaja.
Prijavi grešku


Komentari (96)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...