Očekuje se u maju
22

Otkriveni detalji o Googleovom smartphoneu Pixel 8a

D. B.
Googleov smartphone Pixel 8a će vjerovatno biti predstavljen u maju tokom godišnje I/O konferencije developera, a nakon što su se na internetu pojavili CAD renderi, otkriveni su novi detalji o ovom uređaju.

Mnoge fanove Googleove serije Pixel je uznemirila vijest da će Pixel 8a biti skuplji od Pixela 7a, a nove informacije otkrivaju neke njegove specifikacije. Pixel 8a će imati ekran s frekvencijom osvježavanja od 120Hz, što je prvi put u a-seriji Pixela, a pokretat će ga Tensor G3 procesor baš kao što je slučaj s modelima Pixel 8 i Pixel 8 Pro.

Maksimalna HDR svjetlina ekrana iznosit će 1.400 nita, dok će dizajn novog smartphonea odgovarati pomenutim modelima Pixel 8 i Pixel 8 Pro. Poznato je i da će Pixel 8a imati DisplayPort output podršku te identične kamere kao i Pixel 7a.

Posebno interesantno je to što će biti široko dostupan. Pixel 7a je stigao u 21 zemlju, dok će Pixel 8a pored tih zemalja biti dostupan kupcima u Češkoj, Estoniji, Finskoj, Mađarskoj, Litvaniji, Latviji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji.