Tehnologija
3

Otkrijte 13 korisnih mogućnosti iPhonea

Klix.ba
Ukoliko niste dovoljno upoznati sa mogućnostima vašeg iPhonea, donosimo vam trinaest trikova koji će vam biti od koristi, a koje je objavio Business Insider.
  1. Vaš iPhone možete "naučiti" da prepozna skraćenice i pretvori ih u riječi. To ćete učiniti ukoliko odaberete Settings-General-Keyboard-Add New Shortcut.

  2. Ukoliko želite sačuvati fotografiju sa internet-stranice na vaš mobitel, pritisnite i zadržite prst na fotografiji, dok se ne pojavi meni sa opcijom "Save Image".

  3. U izborniku Settings možete upaliti opciju "Do Not Disturb", koja spriječava dolazak notifikacija i poziva dok je mobitel zaključan. Ovo je veoma korisno kada spavate.

  4. Tekst možete "pisati" izgovaranjem riječi. Umjesto da tipkate na tastaturi, pritisnite ikonicu mikrofona i recite ono što želite napisati. Vaš iPhone će obaviti ostalo.

  5. Možete upaliti tastaturu Emoji sa različitim "emoticonsima" ukoliko odaverete Settings-General-Keyboard. Potom koristite scroll sve do riječi "Emoji", koju odaberete i dodate. Kako biste je koristili, pritisnite ikonicu u obliku globusa.

  6. Ukoliko želite zatvoriti aplikaciju, dva puta pritisnite na dugme Home. Potom pritisnite i zadržite pritisak na ikonu, a onda pritisnite crveni kružić kako bi zatvorili aplikaciju.

  1. Možete napraviti back up svojih telefonskih kontakata, emailova, podešavanja i slično putem iClouda svaki put kad se mobitel puni i kada je povezan na internet putem WiFi-ja. Potrebno je da odaberete Settings-iCloud-Storage & Backup.

  2. Vaš mobitel se može direktno povezati na Twitter i Facebook, zbog čega je lakše dijeliti fotografije i web stranice. Kako biste to učinili, odaberite Settings-Facebook/Twitter kako bi se logirali.

  3. Ukoliko čitate dug tekst, dug niz postova ili komentara, a potom se želite brzo vratiti na vrh stranice, pritisnite crnu traku koja pokazuje vrijeme na vrhu stranice.

  4. Prilično je zamorno uključiti alarm koristeći aplikaciju na iPhoneu. Mnogo je laše to učiniti preko Siri-ja. Pritisnite i držite Home dugme dok se ne upali Siri, a potom "Postavi moj alarm na (određeno vrijeme)".

  5. Dok surfate internetom pomoću browsera Safari, možete lako dijeliti linkove koristeći se različitim uslugama. Pritisnite ikonicu na dnu ekrana koja nalikuje strelici, a potom izaberite uslugu putem koje želite podijeliti sadržaj.

  6. Muziku možete kontrolisati, a da ne otvarate posebnu aplikaciju. Dovoljna su dva pritiska na dugme Home, a potom na desnoj strani pronađite kontrole.

  1. Slušalice možete koristiti za kontrolu poziva, Siri-ja i muzike. Osnove su da pritisnete centralno dugme jednom kako bi zaustavili reprodukciju muzike, a ponovni pritisak nastavlja reprodukciju. Centralno dugme omogućava i primanje i prekid poziva. Kada koristite kameru, pritisnite oznaku "+" za fotografisanje. Za aktivaciju Siri-ja pritisnite i držite centralno dugme.