Banja Luka
30

Održan prvi "Bring IT on": IT rješenja kao temelj kreiranja uspješne budućnosti društva

Klix.ba
U svrhu povezivanja realnog sektora sa akademskom zajednicom, 14. i 15. decembra 2017. godine održan je prvi collabarathon pod nazivom Bring IT on.

Događaj je organizovan u Banjoj Luci kojem je prisustvovalo preko pedeset studenata sa pet fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Bring IT on je održan s ciljem podsticanja studenata na razvoj novih ideja koje doprinose dostizanju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) koji su usvojeni od strane svih zemalja članica Ujedinjenih nacija, te predstavljaju univerzalni plan za iskorjenjivanje siromaštva, očuvanja planete, uspostavljanje mira i omogućavanje napretka za dobrobit svih ljudi u periodu od 2015-2030. godine. S obzirom da su mentori studenata bili IT stručnjaci iz IT kompanija, studenti su imali priliku da steknu nova znanja koja su potrebna za realizaciju ideje koja uključuje razvoj određenog IT rješenja.

Tokom prvog dana konferecijskog dijela ovog događaja, sa učesnicima su podijelili svoja iskustva u okviru teme Internet of Things: Aleksandar Mastilović, IEEE, Tomislav Cvitanušić, motivacioni govornik, Haris Palalija, Bit Alijansa, Danijel Sajfert, Samsung Electronics Adriatic (SEAD) Business Unit, Nina Kremenović, LANACO, Dajan Javorac, MANIA, Vladimir Sukara, GoT Solutions, Envesa Hodžić-Kovač, UNV. Govornici su učesnicima poručili da svoje karijere usmjere prema IT tehnologijama, te da nastoje kreirati vrijednost cjelokupnom društvu u kojem žive i djeluju. Svojim iskustvom i vrhunskim pričama su motivisali učesnike koji su drugog dana, u okviru takmičarskog dijela događaja, radili na kreiranju ideja u okviru ciljeva održivog razvoja (SDGs).

Na kraju događaja, izabran je tim sa najboljom idejom koji je osvojio vrijedne nagrade koje su obezbijedili organizatori događaja, a koje će im pomoći u realizaciji njihovih ideja. Pobjednici, Aleksandar Kecman sa Elektrotehničkog fakulteta, Andrea Došen sa Ekonomskog fakulteta i Nebojša Ivić sa Mašinskog fakulteta su prezentirali ideju “Mine mapping” koja povezuje nekoliko Ciljeva održivog razvoja, a ideja predviđa inovativni pristup prilikom deminiranja zemljišta korištenjem IT rješenja.

Bring IT on je realizovan pod pokroviteljstvom Ureda Volontera Ujedinjenih Nacija u BiH (UNV), u organizaciji Bit Alijanse, u saradnji sa kompanijama LANACO, GoT Solutions i MANIA, te Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci.