Stiže 16. oktobra
23

Objavljene fotografije i specifikacije Huaweijevog novog smartphonea Mate 20 Pro

Klix.ba
Kompanija Huawei će 16. oktobra predstaviti svoj nadolazeći smartphone Mate 20 Pro, ali je već sada gotovo sve poznato o njemu.

Mate 20 Pro je dobio veliki 6,39-inčni OLED ekran rezolucije 3.120x1.440 piksela sa zubom na vrhu i tankom bradom na dnu, baš kao što je slučaj s Huaweijem P20 Pro predstavljenim ranije ove godine. Nazad su tri Leica kamere od 40, 20 i 8 megapiksela. ali su poredane u kocku, a ne vertikalno jedna ispod druge. Uz kamere je i LED bljeskalica.

Prednja kamera od 24 megapiksela se nalazi u nešto širem zubu u koji je smješten i IR laserski sistem sličan onom koji imaju iPhone X i iPhone XS, a koji je zadužen da poboljša sistem prepoznavanja lica. Senzor za otisak prsta je integrisan u ekran, a smartphone ima i mogućnost bežičnog punjenja, što nije slučaj s modelom P20 Pro.

Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da Mate 20 Pro može služiti i kao bežični pad za punjenje, tako da ćete moći napuniti npr. slušalice ili drugi smartphone.

Mate 20 Pro neće imati slot za microSD karticu, ali će podržavati nano memorijske kartice, nove Huaweijeve kartice u obliku nano SIM kartice. Njihov kapacitet ide do 256 GB.

Poznato je i da će Mate 20 Pro imati 6 ili 8 GB RAM-a te internu memoriju od 128, 256 i 512 GB. To će ovisiti o tržištu i modelu. Također, tu će biti Huaweijev najnoviji 7nm Kirin 980 osmojezgreni procesor za koji je na IFA sajmu u Berlinu rečeno da je jako brz i štedljiv u odnosu na prethodne Huaweijeve procesore, ali i Qualcommov Snapdragon 845 procesor.

Uređaj napaja baterija od 4.200 mAh, otporan je na vodu i prašinu po standardu IP68, a koristi najnoviji operativni sistem Android 9 Pie s Huaweijevim EMUI 9.0 interfejsom.