Poput vizira iz "Zvjezdanih staza"
0

VIDEO / Novi uređaj pomaže slijepim osobama da vide

Sarajevo-x.com
U seriji "Zvjezdane staze: Sljedeća generacija“ kongenitalno slijepi inženjer Jord LaForge koristi vizir koji mu pomaže da vidi, a zahvaljujući izraelskim naučnicima, slična tehnologija je postala stvarnost.

Novi uređaj koristi zvuk kako bi "hakirao" vizuelni korteks slijepe osobe i omogućio joj da "vidi". Sensory Substitution Device je razvio dr. Amir Amedi sa Univerziteta u Jeruzalemu, to je uređaj koji pomoću algoritama pretvara vizuelne podatke u zvuk.

Korisnik za kratko vrijeme može naučiti interpretirati "zvučnu okolinu" koja mu pokazuje oblik, lokaciju i položaj ljudi i predmeta, a može čak i čitati napisane riječi.

Zvukovi koji se stvaraju aktiviraju vizuelni korteks kongenitalno slijepe osobe i omogućavaju joj da vidi.

U članku objavljenom u magazinu Cerebral Cortex, dr. Amedi i njegov tim su rekli da je prethodno istraživanje pokazalo da vizuelni korteks organizira podatke u dva paralelna puta. Jedan je zadužen za oblik, identifikaciju i boju objekta, a drugi se fokusira na njegovu lokaciju i koordinira vizuelne podatke sa motornom funkcijom.

Magnetna rezonanca je pokazala da slijepe osobe koje koriste uređaj dr. Amedija aktiviraju ove puteve na isti način kao i zdravi ljudi. To pokazuje da za funkcioniranje vizuelnog korteksa nisu potrebne vizuelne informacije.

Dr. Amedi je rekao da mozak nije senzorska mašina, nego mašina koja izvršava zadatke.

Ovo istraživanje je samo jedno u nizu onih u kojim je potvđeno da vizuelni, zvučni i taktilni podaci nisu neophodni da bi mozak mogao interpretirati ono što se događa.