Tehnologija
0

Novi trojanac ispraznio hiljade bankovnih računa

Sarajevo-x.com
Hiljade britanskih korisnika online-bankarstva su postali žrtve sofisticiranog napada cyberkriminalaca koji si ukrali hiljade funti sa njihovih bankovnih računa.

Oko 3.000 korisnika internet-bankarstva su postali žrtve napada kompjuterskog virusa koji je ispraznio njihove bankovne račune prikazujući im lažne izvještaje kako bi prikrio svoju aktivnost.

Eksperti tvrde da je napad izveden korištenjem trojanca koji je najsofisticiraniji i najopsaniji zlonamjerni program ikada napravljen.

Iz neimenovane britanske banke ukradeno je ukupno 675.000 funti (814.635 eura), objavila je kompanija "M86 Security".

Novostvoreni virus je varijanta trojanca Zeusa koji krade bankovne podatke korisnika, a njegov naziv je Zeus v3, piše "Daily Mail".

Virus je otkriven nakon što je kompanija "M86 Security" dobila pristup serveru u Istočnoj Evropi kojeg su održavali lopovi. Oni tvrde da ovaj virus standardni antivirusi ne mogu otkriti.

Zlonamjerni program prikuplja podatke kao što su šifre i automatski prebacuje sredstva ukoliko utvrdi da na računu ima više od 1000 eura.

Velike britanske banke tvrde da nisu napadnute ovim virusom, niti su zabrinute zbog ove prijetnje. Kompanija "M86 Security" ipak kaže da je jedna od velikih banaka napadnuta prošlog mjeseca, te da nije na vrijeme spriječila napad.

Više od 100.000 kompjutera je samo u Britaniji inficirano jednom od verzija zloglasnog trojanca.

Vlasnicima bankovnih računa koji su opljačkani na ovaj način novac obično bude nadoknađen.