Tehnologija
0

Novi skener na aerodromima otkriva šta se nalazi u flašama

Sarajevo-x.com
Nova generacija skenera na aerodromima ima mogućnost da otkrije šta se nalazi u flašama koje putnici prenose.To znači da može razlikovati vodu od tečnih eksploziva, piše "Daily Mail".

Kompanija "Kromek" je dobila zvanično odobrenje EU da koristi novu generaciju rendgen aparata na evropskim aerodromima. Ovaj novi izum je važan korak da putnicima uskoro bude dozvoljeno unošenje pića u avione. Uređaj također može prepoznati i bar kod kako bi otklonio svaku sumnju o tome šta se nalazi u flašama.

Novi skener bi definitivno mogao okončati zbrku oko zabrane unošenja tekućine u avione. Zabrana je stupila na snagu u augustu 2006. godine kada je policija otkrila zavjeru kojom se pokušao prokrijumčariti ekploziv koristeći flaše.

Tri Britanca su prošle godine osuđena na kaznu doživotnog zatvora zbog toga što su planirali uništiti najmanje sedam aviona kojim je putovalo više od 200 putnika. Svoj plan su pokušali ostvariti upotrebom hemikalija skrivenih u flašama.

Sigurnosna pravila često frustriraju putnike i osoblje aerodroma. Putnici su prije ukrcavanja na avion primorani baciti flaše sa pićem, konzerve i parfeme, čak i tube sa kremom za sunčanje.

Propisi će do aprila 2011. godine biti ublaženi ukoliko aerodromi budu opremljeni dovoljnim brojem skenera.

Konvencionalni skeneri na aerodromima koriste snop x-zraka koji prolazi kroz objekat ili osobu.

Različiti materijali apsorbuju različitu količinu x-zraka koje kroz ljudsko meso, kožu, plastiku i odjeću prolaze lako, dok metal i kosti apsorbuju ove zrake.

Međutim, tradicionalni skeneri ne mogu razlikovati vodu i potencijalno opasne hemikalije. Novi skener je mnogo osjetljiviji i može razlikovati različite talasne dužine x-zraka. Objekat se razlikuje na osnovu talasne dužine x-zraka koji prolaze njega, a koje omogućavaju aparatu da razlikuje mnogo veći broj različitih materijala.

Iako za konvencionalne skenere flaša vode izgleda identično kao i flaša sa tečnim eksplozivom, novi aparat ipak može pronaći razliku.

Skeneri kompanije "Kromek" mogu "pročitati" bar kodove na flašama te na osnovu toga utvrditi da li je njihov sadržaj promijenjen, nakon što provjere ogromnu bazu podataka o proizvodima.

Ovi skeneri omogućavaju i sigurnosne provjere vina i žestokih pića koja stižu na aerodrome i avione.

Ugradnja nove generacije skenera na evropskim aerodromima će započeti sljedeće godine.